Energetski pothvat

Valamarov resort u Poreču postao prvi u Hrvatskoj koji koristi struju isključivo iz vlastitih solarnih elektrana

Marinko Glavan

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Valamar Isabella Island Resort u Poreču puštanjem u rad nove solarne elektrane postao je prvo ljetovalište u Hrvatskoj koje koristi isključivo električnu energiju iz vlastitih solarnih elektrana, istaknula je članica uprave Valamara Ivana Budan ArhanićPOREČ – Valamar Riviera i E.ON Solar, vodeća kompanija u Hrvatskoj za projektiranje i izgradnju solarnih elektrana koja posluje unutar grupe E.ON Hrvatska, jučer su u Poreču predstavili projekt solarne elektrane u sklopu hotelskog kompleksa Valamar Isabella Island Resort na otoku Sveti Nikola ispred Poreča, koji je dio, kako je istaknuto, najvećeg projekta gradnje solarnih elektrana na hrvatskom tržištu.
Suradnja E.ON-a i Valamara dosad je obuhvatila postavljanje 68 solarnih elektrana na 26 Valamarovih hotela i kampova duž obale, ukupno instalirane snage od 3,5 megavata (MW), koje godišnje proizvedu 4,5 gigavatsati (GWh) električne energije.


– Ovim projektima Valamar pokriva do šest posto ukupnih godišnjih potreba za električnom energijom. Valamar Isabella Island Resort, istaknula je članica uprave Valamara Ivana Budan Arhanić, puštanjem u rad nove solarne elektrane postao je prvo ljetovalište u Hrvatskoj koje koristi isključivo električnu energiju iz solarnih elektrana tvrtke.


– Održivi razvoj je od kritične važnosti za turizam u cjelini. Centralna ideja i time vizija razvoja Valamar Riviere je održivost. Ako nema održivosti, uništavamo ono što je osnovno u turizmu, prirodne resurse i kvalitetu destinacije. Osim ulaganja u vlastite solarne elektrane, Valamar sustavno ulaže i u druge projekte energetske učinkovitosti, poput ugradnje dizalica topline, kao i održivih izvora energije, pa tako, primjerice, od HEP-a kupujemo isključivo takozvanu zelenu električnu energiju, proizvedenu iz obnovljivih izvora, rekla je Budan Arhanić, koja je na pitanje novinara o vrijednosti konkretnog ulaganja na otočiću Sveti Nikola rekla da s tim podatkom ne može izlaziti u javnost, ali je istaknula da je Valamar Riviera u ovu i druge solarne elektrane, zajedno s ostalim projektima energetske učinkovitosti, u posljednje četiri godine uložila više od 400 milijuna kuna, a najavila je i nove projekte.
– Nesigursnost na tržištu energije po pitanju cijena i sigurnosti opskrbe daje vjetar u leđa ovakvim i sličnim projektima i mi ćemo ih nastojati maksimalno ubrzati, rekla je


Novi projekti


Suradnja s E.ON Solarom najveći je Valamarov projekt ulaganja u solarne elektrane do sada, dodao je Alen Benković, viši potpredsjednik Valamar Riviere za razvoj, održavanje imovine i tehničke servise.


– Već godinama ulažemo značajna sredstva u projekte energetske učinkovitosti i omogućujemo našim gostima da odabirom smještaja u Valamarovim hotelima, ljetovalištima i kampovima sudjeluju u očuvanju okoliša. U Valamaru smo u proteklom razdoblju smanjili otisak CO2 u prvom i drugom opsegu za više od 70 posto. Pripremamo nove projekte solarnih elektrana, na preostalim krovovima zgrada u našem vlasništvu, kao i na parkiralištima na kojima razmatramo mogućnost postavljanja fotonaponskih elemenata na nadstrešnice, istaknuo je Benković, kazavši da je Valamar Riviera u E.ON-u pronašla pouzdanog i učinkovitog partnera. Tako se, primjerice, u Istra Premium Camping Resortu, koji je nositelj EU Ecolabel certifikata, ekooznake Europske Komisije koja potvrđuje visoke europske standarde zaštite okoliša što doprinosi očuvanju okoliša i vrijednosti turističkog proizvoda i usluga, također nalaze fotonaponske elektrane za proizvodnju obnovljive energije u okviru projekta suradnje Valamara i E.ON-a.


Zelena tranzicija


Predsjednik uprave E.ON-a Hrvatska Andreas Rörig je istaknuo da projekti u suradnji s Valamarom pokazuju velik potencijal hrvatskog tržišta u razvoju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, posebno solarnih elektrana.


– Ponosni smo što s partnerima i kupcima poput Valamara možemo pridonijeti rješavanju najvećeg izazova čovječanstva danas – zelenoj energetskoj tranziciji. Ovakav ambiciozan projekt postavljanja solarnih elektrana diljem Jadrana značajan je iskorak zelenom i održivom turizmu i ponudi kakvu traži sve više ekološki osviještenih turista. Hrvatska ima potencijal ući u sam vrh zemalja EU-a po iskoristivosti obnovljivih izvora energije, što će posljedično imati pozitivan utjecaj i poticaj i za gospodarstvo, industrije i novu turističku ponudu koja je održiva i doprinosi očuvanju okoliša. Vrijednosti su ovo koje su utkane i u našu strategiju održivosti gdje radimo na tome da postanemo platforma za zelenu energetsku tranziciju Europe, rekao je Rörig koji se osvrnuo i na brojne, prvenstveno administrativne prepreke u realizaciji projekata poput solarne elektrane u Valamar Isabella Island Resortu, kao i na otežano spajanje na električnu mrežu u koju se, prema njegovoj ocjeni, premalo ulaže u smislu omogućavanja prihvata sličnih elektrana.


O tome je detaljnije govorio Vedran Belamarić, jedan od direktora E.ON Solara.


– HEP ODS pritom ima vrlo neujednačenu praksu u različitim regijama. Imamo svakakva iskustva, ali konkretno u Istri ne baš lijepa. Događa se da i po godinu dana čekamo izdavanje dokumenta koji bi trebao biti izdan u roku od 15 ili 30 dana, zbog čega gotov objekt ne proizvodi, čime gubi cijelo društvo, rekao je Belamarić.


Prvi i najveći projekt u Hrvatskoj po ESCO modelu financiranja


Valamarov i E.ON-ov projekt je ujedno i prvi i najveći projekt u Hrvatskoj po ESCO modelu financiranja u kojemu su elektrane u vlasništvu E.ON-ove kompanije Solnet, a sva proizvedena energija namijenjena je Valamaru za vlastitu potrošnju. Na projektu je E.ON angažirao više od 60 stručnjaka raznih profila koji su realizirali usluge projektiranja, instaliranja, puštanja u pogon i financiranja projekta. Korištenjem obnovljivih izvora energije doprinosi se i Zelenom planu EU-a u očuvanju okoliša te smanjenju emisija ugljičnog dioksida, u čemu E.ON i Valamar predstavljaju primjer dobre prakse.