Turizam

Valamar odlučio svojim radnicima nadoknaditi kasniji početak sezone. Dobit će trinaestu plaću

Alenka Juričić Bukarica

Valamar će ove jeseni zaposliti i 400 ključnih sezonskih djelatnika na neodređeno vrijeme čime će im osigurati stabilna primanja i cjelogodišnji posao u turizmuRIJEKA – Kako bi svojim djelatnicima nadoknadio umanjena primanja, Valamar će isplatiti trinaestu plaću i dodatne nagrade u ukupnom iznosu od 5.000 do 7.800 kuna neto koju će primiti više od 2.500 djelatnika.


Isplata 13. plaće jedna je od mjera koje je Valamar pokrenuo s ciljem zadržavanja djelatnika u turizmu i kvalitetne pripreme naredne turističke sezone, kažu u najvećoj turističkoj kompaniji u Hrvatskoj. Naime, s obzirom na kasno otvaranje većine hotela, kampova i ljetovališta i normalizaciju poslovanja tek u srpnju, turistički djelatnici nisu mogli raditi veći dio godine te nisu postigli razinu primanja iz redovnih godina.


Valamar će ove jeseni zaposliti i 400 ključnih sezonskih djelatnika na neodređeno vrijeme čime će im osigurati stabilna primanja i cjelogodišnji posao u turizmu.
– Kriza je ubrzala negativne trendove zapošljavanja i rada u turizmu, značajan broj ljudi je emigrirao iz Hrvatske ili izabrao druga zanimanja. Prema sadašnjoj procjeni Hrvatske udruge turizma, ukoliko se nešto značajnije ne promijeni, iduće godine će nedostajati 35.000 djelatnika u turizmu, te će svaki treći zaposlenik morati doći s drugih tržišta rada, ističu u Valamaru.