Potkopan optimizam

Svjetska tržišta: Wall Street pao, kineska delegacija otkazala posjet Montani

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersNEW YORK Na Wall Streetu su u petak najvažniji indeksi pali, nakon što je kineska poljoprivredna delegacija otkazala planirani posjet američkoj saveznoj državi Montani, potkopavši optimizam investitora oko američko-kineskih trgovinskih pregovora.


Dow Jones indeks spustio se 0,59 posto, na 26.934 boda, oslabivši tako drugi dan zaredom. Istodobno, S&P 500 indeks pao je 0,49 posto na 2.991 bod, a Nasdaq 0,8 posto, na 8.117 bodova.


Indeksi su zaronili u negativno područje nakon što je otkazan posjet kineske poljoprivredne delegacije Montani, i to nakon trgovinskih pregovora u Washingtonu na nižoj razini i nakon što je predsjednik SAD-a Donadl Trump kazao kako želi postići cjelovit trgovinski sporazum, a ne samo dogovor o tome da Kina kupuje više američkih poljoprivrednih proizvoda.
Kineska delegacija, koja je trebala idućega tjedna posjetiti američke poljoprivredne farme, vratit će se u Kinu ranije nego je bilo planirano, izvijestio je Poljoprivredni ured Montane.


Prije te vijest S&P 500 i Dow bili su u pozitivnom području.


Već mjesecima indeksi na Wall Streetu osciliraju ovisno o tome pristižu li signali o poboljšanju ili pogoršanju trgovinskih pregovora između dva najveća svjetska gospodarstva. Signali se često temelje na Trumpovim tweetovima.


“U potonjem slučaju, malo je više zabrinutosti jer je sada Kina donijela odluku, a ne Trump”, kaže Willie Delwiche, strateg pri investicijskom društvu Baird.


Od 11 glavnih dioničkih sektora, njih osam u petak je zabilježilo pad, a pritom najviše sektor potrošačke robe, za 1,2 posto, i tehnološki sektor, za 1,1 posto, koji je vrlo osjetljivi na promjene carina.


Nakon jučerašnjeg pada, burzovni su indeksi zabilježili gubitke i na tjednoj razini. Dow Jones skliznuo je prošloga tjedna 1,05 posto, dok je S&P 500 oslabio 0,5, a Nasdaq indeks 0,7 posto.


To je njihov prvi pad nakon tri tjedna rasta.


Na europskim burzama indeksi su se različito kretali, pa je tako londonski Ftse u petak oslabio 0,16 posto, na 7.344 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,08 posto, na 12.468 bodova, a pariški CAC za 0,56 posto, na 5.690 bodova.