Pravni manevri

Suđenja važnija od brodogradnje: Brodosplit vodi čak 368 parničnih postupaka

Orjana Antešić

Tomislav Debeljak / Foto Milan Sabic PIXSELL

Tomislav Debeljak / Foto Milan Sabic PIXSELL

Za idući tjedan, 16. prosinca, na Trgovačkom sudu u Splitu zakazano je raspravno ročište o o pretpostavkama za otvaranje stečaja nad matičnim društvom splitskog škveraRIJEKA – Manevrima i doskočicama pravnog tima matičnog društva Brodosplita i njegovog vlasnika Tomislava Debeljaka, čini se, nema kraja. Početkom ovog tjedna prema Trgovačkom sudu u Splitu istupili su s novim prijedlogom za otvaranje predstečajne nagodbe za Brodosplit, a prema Vrhovnom sudu uputili su prijedlog za revizijom rješenja Visokog trgovačkog suda (VTS) kojim je odbijena njihova ranija žalba i potvrđeno rješenje Trgovačkog suda u Splitu o obustavi postupka predstečajne nagodbe.


Kao što je poznato, za idući tjedan, 16. prosinca, na Trgovačkom sudu u Splitu zakazano je raspravno ročište o o pretpostavkama za otvaranje stečaja nad matičnim društvom splitskog škvera. U pitanju je predmet koji vodi sudac Ivan Čulić, isti onaj koji je donio pravomoćno rješenje o obustavi predstečajnog postupka nad Brodosplitom te po službenoj dužnosti nastavio voditi postupak kao da je podnesen prijedlog za otvaranje stečajnoga postupka. Iz Brodosplita su se očitovali i tvrde da nisu nastupili stečajni razlozi, između ostalog, koristeći argument da je s 1. prosinca račun Brodosplita bio u neprekidnoj blokadi tek 21 dan. Vrijedi podsjetiti na to da je ulaskom u postupak predstečajne nagodbe u svibnju ove godine zakonskim automatizmom račun Brodosplita bio deblokiran, međutim, odmah nakon njezine pravomoćne obustave račun matičnog društva splitskog škvera ponovo je utonuo u blokadu. Na to da se u međuvremenu nisu naplatili vjerovnici upućuje i činjenica da je iznos dospjelih potraživanja prema Brodosplitu s prvim danom prosinca povećan na 61,6 milijuna kuna.


Kao što smo već najavili, postoji mogućnost da će se ovo raspravno ročište u pokrenutom prethodnom stečajnom postupku odgoditi do novog pravorijeka VTS-a u ovom predmetu s obzirom na to da je koncem studenoga pravni tim Debeljakovog Brodosplita uložio žalbu na rješenje splitskog Trgovačkog suda koji im nije dozvolio da povuku prijedlog za otvaranje (pred)stečajnog postupka iz svibnja ove godine.
Da vlasniku Brodosplita Tomislavu Debeljaku parničenje po hrvatskim i inozemnim sudovima nije nimalo strano, svjedoči i zastrašujući podatak o broju postupaka pred sudovima i drugim javnopravnim tijelima u kojima je splitski škver involviran. Skoro da je to postala osnovna djelatnost u Ulici Put Supavla 1, umjesto gradnje brodova. Prema njihovom zadnjem podnesku splitskom Trgovačkom sudu, u ovom trenutku Brodosplit vodi čak 368 postupaka – što parničnih, što izvanparničnih, što prekršajnih, kaznenih, upravnih, stečajnih ili drugih postupaka. To nije sve jer ovome valja pridodati i 203 postupka koji su završeni, ali se i dalje vode u sustavu e-komunikacije.