Generiralo bi troškove

Stečaj Uljanik Tesu: CERP protiv osnivanja novog poduzeća Uljanik Arsenal

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersZAGREB Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) kao stečajni vjerovnik Uljanik Tesu negativno se očitovao o prijedlogu za osnivanjem novog poduzeća Uljanik Arsenal u čijem bi osnivanju sudjelovali Uljanik Tesu, ali i pet tvrtki u stopostotnom privatnom vlasništvu.


U podnesku u ponedjeljak objavljenom na e-oglasnoj ploči sudova, CERP se očituje o odluci Odbora vjerovnika koji je već odbio prijedlog o osnivanju Uljanik Arsenala, ali i dodatno pojašnjava ulogu stečajnog upravitelja Borisa Debelića u tim planovima prije održavanja skupštine vjerovnika održane početkom rujna.


Pema mišljenju CERP-a, osnivanje novog trgovačkog društva u čijem bi osnivanju sudjelovalo još pet trgovačkih društava u 100 postotnom privatnom vlasništvu zajedno sa stečajnim dužnikom samo u svrhu dobivanja koncesije, prelazi okvire odluka donesenih na Skupštini vjerovnika.
U izvješću ističu i da bi osnivanje novog poduzeća generiralo nove troškove za Uljanik Tesu u stečaju, ali i da bi dovelo do dodatnog smanjenja imovine te tvrtke.


“Nadalje, novo društvo koristilo bi prostor i opremu stečajnog dužnika kao i pomorsko dobro na kojemu se nalazi, što bi dovelo do umanjenja vrijednosti imovine stečajnog dužnika te gubitak nadležnosti tijela stečajnog postupka nad raspologanjem i korištenjem te imovine”.


Podnesak CERP-a uslijedilo je nakon što je stečajni upravitelj bio ovlašten započeti prodaju imovine dužnika prema popisu imovine te da pokrene odgovarajuće postupke prisilne naplate prema dužnicima, ali i prodaju dionice PBZ-a i Viktora Lenca u vlasništvu dužnika po tržišnoj cijeni.


Prethodno su tražbine vjerovnika Uljanik Tesu utvrđene u ukupnom iznosu od oko 29,5 milijuna kuna, a najviše – čak 12,6 milijuna kuna potražuje država preko Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP).


U skupini vjerovnika s utvrđenim tražbinama prvog višeg isplatnog reda najviše potražuje Ministarstvo financija – 3,45 milijuna kuna, Agencija za osiguranje radničkih potraživanja traži nešo više od 840.000 kuna, a stotinjak radnika prijavilo je tražbine u ukupnom iznosu od oko 5,4 milijuna kuna.


U drugom višem isplatnom redu najveća je tražbina CERP-a od 12,6 milijuna kuna, drugi najveći vjerovnik u toj skupini je krovna tvrtka Uljanik d.d. koji potražuje 4,1 milijuna kuna, a slijedi kooperant Uljanika – karlovački Adriadiesel s tražbinom od 3,3 milijuna kuna. Ukupna potraživanja svih tvrtki u sklopu Uljanika od Uljanik Tesu iznose nešto manje od šest milijuna kuna.


Uljanik Tesu (Tvornica elektroničkih strojeva i uređaja) d.d. u stečaju je tvrtka kojoj je osnivač Uljanik brodogradnja s temeljnim kapitalom, kako se navodi u sudskom registru, od 12,9 milijuna kuna. Stečaj Uljanik Tesu otvoren je u svibnju ove godine.