Izvještajno ročište

Slučaj pilane u Vrbovskom: Odluka o sudbini Cedra odgođena za još 14 dana

Orjana Antešić

Stečajna upraviteljica Dubravka Stašić dobila je zadatak da napravi analizu pobijanja pravnih radnji kod stečajnog dužnika, popis i procjenu imovine koja nije opterećena razlučnim pravima te da izvidi mogućnost djelomičnog nastavka proizvodnjeRIJEKA – Na izvještajnom ročištu, koje je ujedno i Skupština vjerovnika, jučer nije donesena nikakva konkretna odluka oko daljnjeg nastavka stečajnog postupka nad drvoprerađivačkom tvrtkom Cedar, pa je sve odgođeno za idućih petnaest dana, a za to vrijeme je stečajna upraviteljica Dubravka Stašić dobila određene zadatke koje dotad mora pripremiti i iznijeti pred vjerovnike.


Između ostalog, mora napraviti analizu pobijanja pravnih radnji kod stečajnog dužnika, napraviti popis i procjenu imovine koja nije opterećena razlučnim pravima te izvidjeti mogućnost barem djelomičnog nastavka proizvodnje, a nastavno na odluku Skupštine vjerovnika Cedrove tvrtke kćeri, Vrbovsko eko energija, da to kogeneracijsko postrojenje, koje ima status povlaštenog proizvođača električne energije na razdoblje od 25 godina. I nad tim je povezanim društvom Cedra otvoren stečaj početkom prosinca prošle godine, a prijedlog je došao iz Fine s obzirom na to da je račun Vrbovsko eko energije bio u neprekinutoj blokadi duljoj od 120 dana za iznos od 284.000 kuna.


Zemljišne knjige


U dosadašnjem stečajnom postupku Cedra prijavljeno je 407 milijuna tražbina, od kojih se najveći dio odnosi na potraživanja banaka koje su ujedno i razlučni, odnosno vjerovnici s pravom odvojenog namirenja. Gotovo 347 milijuna kuna čine upravo potraživanja banaka po osnovi kredita koji su osigurani založnim pravima na praktički cjelokupnoj imovini Cedra u stečaju, od kojih najveći dio čini kompleks pilane u Vrbovskom koju je ova tvrtka kupila 2012. godine, da bi 2018. godine ušla u veliki investicijski ciklus gradnje novih pogona pilane, što se nije uspjelo završiti jer su banke u međuvremenu uskratile financijsku podršku. Prema onom što je iznijela stečajna upraviteljica Dubravka Stašić, čini se da jedino inventar u upravnoj zgradi Cedra u Kastvu nije pod hipotekom. Opunomoćenik vlasnika i bivšeg direktora Cedra Darka Prodana, odvjetnik Saša Poldan, na jučerašnjem je ročištu osporavao potraživanja Erste, HBOR-a i Hrvatske poštanske banke koje zajedno »drže« 337 milijuna kuna prijavljenih tražbina, samim time i pravo njihovog odvojenog namirenja kao razlučnih vjerovnika, međutim, na izričit upit sutkinje, stečajna upraviteljica konstatirala je da u zemljišnim knjigama nema zabilježbe takvih sporova.


Nema hitnosti
Jučer se potegnulo i pitanje formiranja Odbora vjerovnika na inicijativu nekih vjerovnika, odnosno njihovih opunomoćenika, ali su protiv tog prijedloga »ustale« banke, odnosno njihovi predstavnici, uz obrazloženje da za takvo što nema potrebe jer da se time samo povećavaju troškovi stečajne mase te da uz kvalitetnu pripremu materijala i izvješćivanje od strane stečajne upraviteljice Skupština vjerovnika može donositi relevantne odluke, tim više što u ovom trenutku nema nikakve hitnosti, s obzirom na to da je u Cedru obustavljena proizvodnja.


Stečajna upraviteljica ocijenila je kako je u ovom trenutku nemoguće pokrenuti proizvodnju jer, osim što novi pogon pilane nije završen, nedostaju sirovine, ali i osnovna sredstva za rad. Tako se moglo saznati i da je od nekadašnjeg velikog voznog parka kamiona, tegljača i radnih strojeva ostalo tek par vozila. Stečajna upraviteljica je izvijestila i da je na određeno zaposlila petero bivših radnika Cedra, sa zadatkom da održavaju i čuvaju pogone u Vrbovskom. Zanimljivo je da su radničke tražbine, koje spadaju u prvi viši isplatni red, u slučaju Cedra prijavljene u minornom iznosu, pogotovo kad se uzmu u obzir ukupne prijavljene tražbine. Deset bivših radnika potražuje u bruto iznosu oko 150.000 kuna, a i to se dobrim dijelom odnosi na potraživanja po osnovi otpremnina, dok bivši direktor Darko Prodan sam potražuje oko 320.000 kuna.