ULJANIK 1856

Vjerovnici pulskog škvera odobrili odluku Vlade. Od prodaje udjela države, radnicima 6,91 milijun eura

Orjana Antešić

SNIMIO MILIVOJ MIJOSEK/

SNIMIO MILIVOJ MIJOSEK/

Bivšim uljanikovcima u stečaju isplaćeno je u dvije djelomične diobe oko 3,2 milijuna eura, pa trenutno potražuju oko 20 milijuna euraNakon što je Vlada prošli tjedan donijela odluku da će država, odnosno CERP, kupiti 54,77 posto udjela u Uljaniku 1856 i na taj način zaokružiti svoj vlasnički portfelj pulskih navoza na gotovo 97 posto udjela, Skupština vjerovnika Uljanik brodogradilišta jučer je sa svoje strane jednoglasno amenovala tu predstojeću kupoprodaju neposrednom pogodbom. Sada počinje teći rok od maksimalnih pet dana iz Vladine odluke, u kojem se mora odraditi nekoliko poteza.


Deblokada računa


Prvi je i formalno sklapanje ugovora o kupoprodaji između Uljanik brodogradilišta u stečaju i CERP-a, a potom Uprava Uljanika 1856, odnosno direktor Samir Hadžić, mora sazvati Glavnu skupštinu društva, na kojoj će doći do promjene Nadzornog odbora u ovoj tvrtki, na način da će ući dva predstavnika resornog Ministarstva gospodarstva te po jedan predstavnik Ministarstva financija i CERP-a. Ostaje za vidjeti hoće li doći i do promjene direktora pulskog brodogradilišta, odnosno, ako ne, kojim će se to argumentima braniti ostanak Hadžića na toj poziciji.


Do ovog četvrtka, 21. ožujka, na račun Uljanika 1856 trebala bi sjesti i prva od ukupno tri tranše pozajmice u iznosu od 10 milijuna eura. Novcem CERP-a u prvom će se valu deblokirati račun brodogradilišta koji je u neprekidnoj blokadi još od 15. studenog prošle godine, te isplatiti plaća radnicima. Druga tranša trebala bi biti potrošena za završetak postojećih poslova, gradnju norveške ribarice i izraelskog doka, za potrebe koje uprava brodogradilišta mora izraditi Plan i dinamiku trošenja tog novca koji prethodno mora dobiti zeleno svjetlo od (novog) Nadzornog odbora. Ta tranša planirana je za isplatu do 25. travnja, a potom do 5. svibnja ide i zadnja, za namirenje ostalih obveza kako bi brodogradilište moglo koliko-toliko uredno poslovati.


Prolongat kredita
Vrijedi podsjetiti i da je Vlada prošlotjednom odlukom dala zadatak Ministarstvu financija da u roku dva tjedna izda suglasnost HBOR-u na prolongat kredita koje je pulsko brodogradilište dobilo (i potrošilo) za gradnju još uvijek nezavršene ribarice i doka. Otplata tih kredita pomaknula bi se do kraja ove godine, međutim, vrijedi podsjetiti kako je Uljanik 1856 još početkom 2021. godine dobio još jedan namjenski kredit u iznosu od 4,3 milijuna eura za ponovno pokretanje proizvodnje, ali se u ovoj Vladinoj odluci ne spominje.


Novac od kupoprodaje većinskog poslovnog udjela u iznosu od 6,91 milijun eura ide za djelomično namirenje bivših radnika Uljanik brodogradilišta u stečaju. Bivši uljanikovci u stečajnom postupku na račun neisplaćenih plaća i ostalih davanja potraživali su ukupno gotovo 23 milijuna eura, a u dvije djelomične diobe u ljeto 2021. godine i početkom 2022. godine isplaćeno im je oko 3,2 milijuna eura, odnosno oko 14 posto njihovih potraživanja, što znači da je preostali iznos njihovih tražbina blizu 20 milijuna eura.