Davor Štern

“Sankcije Rusiji nemaju učinka, njima fali luksuz, a nama će energija postati – luksuz”

Portal Novi list

Foto Reuters

Foto Reuters

Bojim se da je cijela ta politika sankcija prema Rusiji, u nadi da će to utjecati na tijek rata u Ukrajini, promašila metu i bojim se da će cijela Europa morati vrlo brzo sjesti i razmisliti što će napraviti, kaže ŠternJesu li niže cijene goriva signal ulaska u recesiju?


Naftni konzultant Davor Štern za Novu TV kaže:


“S jedne strane se svakako se tome trebamo veseliti, niža cijena znači i niže troškove za domaćinstva i industriju, međutim ulazak u recesiju je izvjestan i vjerojatno je to i razlog zašto pojeftinjuje nafta na svjetskom tržištu, a slijedom toga i derivati.
Najave recesije su sve glasnije, i jasno, uz sve ostalo što se događa u svijetu za očekivati je da će jesen biti vruća. Vjerojatno se zato cijene stabiliziraju, jer nema velike potražnje.”


Što se tiče sankcija na energente, koje su trebale urušiti rusko gospodarstvo, a na kraju je europsko gospodarstvo na rubu recesije, Štern kaže:


“Nažalost, tako je. Izgleda da smo radili u korist naše štete. Rusko gospodarstvo je žilavo, ono što Rusima u ovom trenutku nedostaje, barem iz mojih izvora, jesu uglavnom luksuzne robe, do kojih oni teže dolaze. Oni imaju manje luksuza u robi, a nama će energija i energenti postati luksuz”.


”Bojim se da je cijela ta politika sankcija prema Rusiji, u nadi da će to utjecati na tijek rata u Ukrajini, promašila metu i bojim se da će cijela Europa morati vrlo brzo sjesti i razmisliti što će napraviti, jer već vidimo dosta veliko nejedinstvo u Europi. Svi se kunu u neke velike uštede, ali pojedine zemlje već iskaču iz tih ušteda. Svatko će formirati svoje pozicije u odnosu na to što se preporučuje od tih 15 posto. Vidjet ćemo što će jesen donijeti, međutim evo, sankcije su pogodile Europu i moramo naći način da to preživimo i da se iz toga izvučemo što bolje možemo”, zaključio je Štern za Dnevnik NoveTV.