Energetski rat

Rusija danas obustavila isporuku plina za Finsku. Nisu im htjeli plaćati u rubljima

Hina

Reuters

Reuters

Iako najveći dio plina koji se koristi u Finskoj dolazi iz Rusije, plin čini samo 5 posto godišnje energetske potrošnje u toj zemljiRusija je u subotu prekinula isporuke prirodnog plina Finskoj koja je odbila plaćati energent u ruskoj nacionalnoj valuti, objavila je nacionalna finska energetska tvrtka Gasum.


Ruski Gazprom Export zatražio je da europske zemlje plaćaju ruski plin u rubljima zbog sankcija nametnutih Moskvi pošto je izvela agresiju na Ukrajinu.


U petak je Gazprom Export obavijestio finski Gasum da će isporuke prirodnog plina prestati 21. svibnja ujutro.
“Isporuke prirodnog plina Finskoj prekinute su”, objavila je kompanija u priopćenju.


Plin će se sada Finskoj isporučivati iz drugih izvora putem plinovoda Balticconnector, koji povezuje Finsku i Estoniju.


Iako najveći dio plina koji se koristi u Finskoj dolazi iz Rusije, plin čini samo 5 posto godišnje energetske potrošnje u toj zemlji.


Finska je već u petak predstavila planove za sljedeću zimu bez ruskog plina i najavila je da će na deset godina unajmiti zajedno s Estonijom, plutajući terminal za regasifikaciju prirodnog ukapljenog plina (LNG).


Finska je ovaj tjedan podnijela zahtjev za pridruživanje NATO-u, a taj je potez razbjesnio Rusiju koja se dugo žalila da zapadni obrambeni blok zadire do njezinih granica i pokrenula je invaziju na Ukrajinu kako bi, uz ostalo, zaustavila vladu te zemlje da razmotri članstvo u NATO-u i snažniju povezanost sa Zapadom.