Prevareni

Rumunjski radnici najavili povratak i nove prosvjede u Urinju i Zagrebu: ‘Nećemo odustati od borbe za plaće’

Orjana Antešić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Napukli lanac plaćanja u više od četiri milijarde kuna vrijednom projektu modernizacije riječke rafinerije eskalirao je koncem studenogRIJEKA – Zaposlenici rumunjske tvrtke IGW Proiecta, koji su ostali bez zarađenih plaća na projektu nadogradnje riječke rafinerije, vratili su se svojim kućama, ali samo privremeno jer već za prve dane nadolazeće godine najavljuju povratak i nove prosvjede u Urinju, Rijeci i pred zagrebačkim sjedištem Ine, očito svjesni da pritiskom tamo gdje su svoj novac i zaradili mogu očekivati da će se stvari pomaknuti. Da nemaju namjeru odustati od daljnjih prosvjeda u Hrvatskoj sve dok se problem s neplaćanjem ne riješi u njihovu korist, potvrdio je vlasnik IGW-a Giuseppe Basile koji nam se javio iz Bukurešta.


– Svi naši napori tijekom proteklih tjedana nisu urodili konkretnim rješenjem. U tim našim nastojanjima naišli smo na podršku i intenciju Ine, pa i KT-a da se problem s neplaćanjem čim prije riješi, međutim, ništa se od rečenog nije realiziralo. Jedini rezultat je da će IGW i njegovi zaposlenici imati crni Božić, rezimirao je Basile. Podsjetio je i na službeni dopis koji je još prije dva tjedna IGW odaslao na meritorne adrese u Ini i talijanskom KT- Kinetic Technology, koji je glavni izvođač radova na modernizaciji Inine rafinerije. U tom su dopisu upozorili da je KT kod potpisa ugovora s austrijskom grupom Christof Industries preuzeo obvezu podmiriti potraživanja tvrtki koje je ovaj podizvođač angažirao, ukoliko isti to ne učini. Ujedno, u tom su dopisu Inu pozvali da privremeno obustave sve isplate KT-u.


– Prije nekoliko dana KT nas je izvijestio da su voljni razgovarati s nama i s Inom o nastalom problemu te da je »u najboljem interesu svih uključenih strana da pokušaju pronaći obostrano prihvatljivo rješenje«, prenosi Basile. Izvijestio je da su poduzeli određene pravne korake protiv Christofa na sudu u Bukureštu i u ovom trenutku čekaju da sudac zakaže ročište, a dodao je i kako sa svojim odvjetnikom u Hrvatskoj provjeravaju mogućnosti za poduzimanje određenih pravnih radnji i u Hrvatskoj.
Napukli lanac plaćanja u više od četiri milijarde kuna vrijednom projektu modernizacije riječke rafinerije eskalirao je koncem studenog, kada se pedeset zaposlenika IGW Proiecta odlučilo na javne prosvjede. Generator problema je austrijski Christof Industries, koji je zapao u financijske teškoće o čemu svjedoče i pokrenuti postupci stečajeva unutar ove grupe. Tako se dogodilo da Christof, preko svoje rumunjske podružnice, više mjeseci nije isplatio naknadu IGW-u za ustupljene kvalificirane radnike i inženjere, a ukupni dug se popeo na oko 700.000 eura. Jedan dio plaća IGW je uspio svojim zaposlenicima namiriti iz vlastitih sredstava, no tada se i ova tvrtka, odnosno agencija za zapošljavanje i sama našla pred financijskim zidom. Iz Ine su se odmah u začetku oglasili da oni ni na koji način nisu odgovorni za rješavanje problema IGW Proiecte i njezinih zaposlenika te da kao odgovoran investitor, koji uredno ispunjava sve obveze prema glavnom izvođaču radova, talijanskom KT-u, očekuju da se nastala situacija čim prije riješi. Otad je prošlo nešto više od mjesec dana, a pomaka i dalje nema.