IGW

Radnici rumunjske tvrtke primljeni u sjedištu Ine, dobili ohrabrujuće vijesti

Orjana Antešić

Foto Josip Mišković

Foto Josip Mišković

Ina želi da IGW i dalje radi na nadogradnji riječke rafinerije, čeka se potez KT-aUsvojim nastojanjima i traženjima da dobiju zarađeni novac, radnici rumunjske tvrtke IGW Proiecta danas su stigli pred zagrebačko sjedište Ine gdje ih je primila voditeljica projekta nadogradnje riječke rafinerije Vedrana Janjić.


Vlasnik IGW-a Giuseppe Basile nakon sastanka iskazao je zadovoljstvo što u Ini, kako navodi, nailaze na podršku i obostrani interes se nastali problem s neplaćanjima podizvođača na projektu modernizacije urinjskih pogona čim prije riješi.


Kao što je poznato, rumunjski radnici i inženjeri ulaze u jedanaesti dan javnog prosvjedovanja, nakon što su prethodno propali svi njihovi pokušaji da u direktnom kontaktu s austrijskom grupom Christof Industries i glavnim izvođačem radova, talijanskim KT-Kinetics Technology dođu do novca za odrađeni posao u urinjskim pogonima.
Kao što smo već izvijestili, problem s neplaćanjima naknade za ustupljene kvalificirane radnike IGW-u nastao je još u kolovozu, sama tvrtka svojim je zaposlenicima uspjela nadoknaditi iz vlastitih rezervi dio plaća, no sada je i sam IGW u problemu.


Kako nam je prenio Basile, u Ini su iskazali želju da IGW i njegovi radnici i dalje budu angažirani na poslovima na velikom projektu nadogradnje riječke rafinerije jer imaju dobre povratne informacije o njihovoj stručnosti i kvaliteti.


Međutim, i dalje se čeka na reakciju i rješenje iz talijanskog KT-a, u čijoj je zoni odgovornosti i kontrola da svi angažirani podizvođači budu uredno plaćeni.


Basile je ponovno podsjetio da se kod potpisa ugovora između KT-a, kao glavnog izvođača i Christof grupe, kao glavnog podizvođača u mehaničkom segmentu projekta nadogradnje urinjske rafinerije, morao priložiti određen instrument osiguranja kao garancije podizvođača za uredno obavljeni posao.


To je jedan od “bazena” iz kojeg KT može namiriti neplaćene podizvođače Christofa, među kojima i IGW.


Još prošli tjedan iz naše smo se redakcije obratili KT-u u potrazi za odgovorima i razjašnjenima novonstale situacije u riječkoj rafineriji, no njihov povratni mail još uvijek čekamo.


Basile kaže da, nakon Korza i danas Zagreba, sutra nastavljaju mirno prosvjedovati na jednoj od porti u riječkoj rafineriji.