Ina

Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka, završena investicija od 100 milijuna eura

Marinko Glavan

Svu naftu proizvedenu u Hrvatskoj planiramo prerađivati u Rafineriji nafte Rijeka, izjavio je Goran PlešePo završetku redovitog remonta i realizaciji osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti, započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, priopćeno je danas iz Ine, iz koje navode kako je, provedbom ovog investicijskog ciklusa, vrijednog više od 100 milijuna eura, riječka rafinerija korak bliže dovršetku transformacije u modernu europsku rafineriju, što je jedan od ključnih strateških ciljeva Ine.


Sam remont, započet još u studenom prošle godine, otkad je prekinuta i proizvodnja u riječkoj rafineriji, vrijedan je, prema podacima iz naftne kompanije, čak četrdeset milijuna eura, a u sklopu ovih radova izvedeno je čišćenje i pregled više od 800 komada opreme u rafineriji, uz zamjenu četrdeset komada ključne opreme.


Remont je, ističu iz Ine, bio nužan i planiran iz više razloga, ponajprije zbog zakonskih obveza, s obzirom da je zadnji redovni remont odrađen 2019 godine.
Drugi važan razlog predstavljaju radovi koji će omogućiti neprekidan rad rafinerije u narednom razdoblju što će dodatno doprinijeti sigurnosti opskrbe tržišta.


Paralelno uz remont, dodaju, provedeno je i osam investicijskih projekata, vrijednih više od 60 milijuna eura, koji će osigurati stabilan i učinkovit rad rafinerije u budućnosti.


Najvažniji investicijski projekti, nadogradnja postrojenja za atmosfersku destilaciju te zamjena četiri postojeće kondenzacijske turbine s elektromotorima i opremljenim sustavom frekvencijskog pogona poboljšali su energetsku učinkovitost rafinerije, ali i smanjili emisije CO2. Nakon provedbe svih osam projekata i remonta, Rafinerija nafte Rijeka postala je energetski učinkovitija, ali i održivija.


– Zahvaljujući pravodobno planiranim aktivnostima, INA je osigurala dovoljne količine naftnih derivata s mediteranskog tržišta tijekom kompletnog razdoblja zastoja rafinerije. Posljedično, naši se kupci nisu susreli s nestašicama goriva.


Ponosni smo što smo uspješnom provedbom ovog investicijskog ciklusa, vrijednog više od 100 milijuna eura, došli još jedan korak bliže jednom od naših ključnih strateških ciljeva, a to je transformacija Rafinerije nafte Rijeka u modernu europsku rafineriju.


Svu domaću naftu proizvedenu za vrijeme remonta preradit ćemo u narednim mjesecima u našoj rafineriji.


S obzirom na to da je idući remont planiran tek za pet godina, u tom razdoblju svu naftu proizvedenu u Hrvatskoj planiramo prerađivati u Rafineriji nafte Rijeka, izjavio je Goran Pleše, operativni direktor Rafinerija i marketinga u Ini.