Glavna skupština tvrtke

Plinio Cuccurin i formalno ušao u Nadzorni odbor riječkog PIK-a. Ovo mu je već četvrti

Orjana Antešić

Što znači njegovo imenovanje - Plinio Cuccurin / Foto ARHIVA NL

Što znači njegovo imenovanje - Plinio Cuccurin / Foto ARHIVA NL

Ova nekoć renomirana riječka tvrtka grca u financijskim i pravnim problemimaRIJEKA  Plinio Cuccurin i formalno je potvrđen za novog člana Nadzornog odbora riječkog PIK-a na Skupštini dioničara ovog društva koja je održana početkom ovog tjedna. Za razliku od prvog saziva Glavne skupštine PIK-a krajem kolovoza, koja je morala biti odgođena zbog nedostatka kvoruma, za održavanje ove, rujanske sjednice, takvih prepreka nije bilo s obzirom na to da Statut društva kod ponovljene Glavne skupštine više ne propisuje obvezu kvoruma. Drugim riječima, dovoljno je da bude nazočan samo jedan dioničar, pa da se Skupština dioničara može održati i da sve odluke budu valjane.


Razrješnice Upravi


U ovom slučaju, nije bio nazočan jedan već dva dioničara, koji zajedno drže nešto manje od 17 posto dionica PIK-a. Kako doznajemo od Ivana Funčića, koji je nakon PIK-ESOP-a drugi najveći dioničar u PIK-u, njegovim glasovima pribrojili su se i oni od Šeina Brinjaka, jednog od malih dioničara, s udjelom manjim od 1 posto, koji ujedno obnaša i funkciju zamjenika predsjednika Nadzornog odbora. Zahvaljujući glasovima Funčića i Brinjaka, osim izbora Cuccurina, prihvaćena su financijska izvješća o poslovanju PIK-a u prošloj godini te dane razrješnice Upravi, odnosno Ginu Pastorčiću i Nadzornom odboru za obavljeni posao.


Nakon likvidacije Tonke PIK-u je ostao još pekarski i tjesteninski biznis / Foto Sergej DRECHSLER


Kako doznajemo, Glavnoj skupštini PIK-a, koja je održana u prostorima društva u Krešimirovoj 26, prisustvovao je i Plinio Cuccurin. O razlozima upliva ovog poznatog istarskog poduzetnika, jednog od bivših menadžera u moćnoj Adris grupi, u okljaštreni riječki PIK može se tek nagađati. On sam na naš je upit poručio kako je zamoljen i da je pristao taj posao obavljati bez naknade.
Riječki PIK bit će tako četvrti nadzorni odbor u kojem je Cuccurin aktivan. Osim u Mon Perinu i Terra Vallisu iz Bala, Cuccurin je predsjednik i Nadzornog odbora pulske brodarske kompanije Alpha Adriatic, ex Uljanik plovidba, u kojoj njegova tvrtka Plinio d.o.o ima 4,3 posto dionica.


Dok se oko razloga i cilja angažmana istarskog poduzetnika u PIK-u može tek špekulirati, izvjesno je da ova nekoć renomirana riječka tvrtka grca u financijskim i pravnim problemima. Nakon što je dvojac Gino Pastorčić i Igor Borovac, zajedno s još nekim ljudima, prije nešto više od četiri godine preuzeo kontrolu, nemali nekretninski opus PIK-a najvećim je dijelom poprodavan, poznati i kvalitetni brend Tonka nestao je s polica jer je mljekarska djelatnost ugašena, značajno je smanjen broj zaposlenih, a tvrtka kontinuirano posluje s gubitkom. Samo u zadnje dvije poslovne godine, 2021. i 2022., kumulirano je više od 4,5 milijuna eura minusa, ali to ekipu koja upravlja tvrtkom nije spriječilo da na promidžbu i razne intelektualne usluge potroši blizu dva milijuna eura.


Pod lupom Hanfe


Način na koji su Pastorčić i Borovac preuzeli vlasničko-upravljačku kontrolu nad PIK-om došao je i pod lupu Hanfe. Ovo regulatorno tijelo još im je u proljeće 2021. godine naložilo da moraju, u skladu sa zakonskim odredbama, dati javnu ponudu za preuzimanje. Pastorčić i Borovac pokušali su sa cijenom od 6,50 eura po dionici, međutim, Hanfa ih je odbila, ustvrdivši da cijena ne može biti niža od 17,92 eura po dionici. Na tu su se Hanfinu odluku i rješenje bili žalili, no i taj postupak konačno je priveden kraju pravorijekom Visokog upravnog suda iz ožujka ove godine, koje je odbacilo žalbu. To je u potpunosti raščistilo put malim dioničarima PIK-a da mogu putem nadležnog suda zahtijevati obavezno sklapanje ugovora o prodaji dionica po cijeni koju je utvrdila i odredila Hanfa. Rezultat toga jest i da je u lipnju ove godine Trgovački sud u Rijeci donio prve dvije nepravomoćne presude u korist malih dioničara, slijedom kojih su Gino Pastorčić, Igor Borovac i PIK-ESOP solidarno dužni otkupiti dionice PIK-a po cijeni od 17,92 eura.