Odluka talijanskog suda

Panika među ugostiteljima! Sud odlučio da i na napojnice konobarima treba plaćati porez

Hina

foto: Mateo Levak

foto: Mateo Levak

Poslodavci konobarima daju minimalne plaće, ili minimalne nadnice ili čak minimalne satnice, sve računajući da će to napojnicama zaokružiti do podonošljiva prihodaTalijanski Vrhovni sud je odlučio da i na napojnice treba plaćati porez jer su prihod iz radnog odnosa i stoga podložne oporezivanju, piše u nedjelju Jutarnji list.


Vrhovni sud Italije je prihvatio žalbu Agencije za prihode protiv zaposlenice luksuznog hotela na Sardiniji koja je u godini dana zaradila oko 84 tisuće eura napojnica. Sud se pri odlučivanju oslonio na važeći članak 51 zakona o konsolidiranom porezu na dohodak koji je unio sveobuhvatan pojam prihoda zaposlenika, stoga prihod više nije ograničen na plaću koju daje poslodavac.


Ukratko, prema važećoj definiciji prihoda od rada, ta stavka uključuje sve iznose i vrijednosti općenito, iz bilo kojeg razloga primanja, čak i u obliku donacija, ako su povezani s radnim odnosom.
Panika je zavladala među ugostiteljima. Oni konobarima daju minimalne plaće, ili minimalne nadnice ili čak minimalne satnice, sve računajući da će to napojnicama zaokružiti do podonošljiva prihoda.


Ionako je nakon pandemije manjak konobara. Boje se da će ih još teže dobivati, ili da će konobari isistirati na pristojnim plaćama, na koje poslodavci plaćaju više poreza i doprinosa nego što ostane uposlenika. Ugostitelji tvrde da će država, u završnici, tako dobivati manje a ne više, piše u nedjelju Jutarnji list.