Član Uprave ACI-ja

Ostrogović: ‘Energetska održivost, digitalizacija i uporaba vodikovih tehnologija budućnost su nautičkog turizma’

Marinko Glavan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Slijedeći trendove u poslovanju, a pritom vodeći računa o očuvanju mora i okoliša, ACI u portfelj svojih marina i usluga istovremeno uvodi i tehnološke inovacije zahvaljujući kojima svake sezone privlači sve veći broj nautičara i zaljubljenika u moreNajveći lanac marina na Mediteranu, ACI d.d., kontinuirano razvija nove ideje i projekte kojima nastoji unaprijediti svoju infrastrukturu i postojeće usluge, kao i ponuditi nove aktualnim te potencijalnim gostima. Upravo takvim strateškim iskoracima ostvaruju se značajni pomaci kada je u pitanju budućnost nautike ili turizma, ali i društva u cijelosti.


Posljednjih se godina baš nautika nametnula kao jedan od ključnih faktora domaćeg turističkog sektora, ali i vodeći akter procesa zelene tranzicije, ne samo Kvarnera, već i cijele jadranske obale. Budućnost koja je pred nama zelena je, digitalna i energetski održiva, što nam možda i najbolje može potvrditi nacionalni nautički lider ACI. Tehnologija koja će se u idućem razdoblju implementirati u rad ACI-jevih marina predstavlja najsuvremenija tehnološka rješenja dostupna europskom, pa i globalnom turizmu i pomorstvu, a zelena tranzicija koju predvode sve je više u fokusu tvrtke.


Zelena tranzicija ključ uspjeha


Od najsjevernije marine na hrvatskom Jadranu, one u Umagu, pa do najjužnije u Dubrovniku, ACI kroz svoj sustav koji danas broji 22 marine, s 23. marinom – ACI marinom Rijeka u najavi, vrlo uspješno djeluje u okviru digitalne transformacije i zelenog poslovanja. Što sve ACI poduzima kada je u pitanju promicanje i osnaživanje energetske učinkovitosti, najbolje će pojasniti Josip Ostrogović, član Uprave ACI-ja d.d. za investicije, marketing i maloprodaju.
»Implementacija održivih i zelenih poslovnih modela predstavlja svakako jedan od dugoročnih strateških ciljeva tvrtke. Apsolutno slijedeći trendove u poslovanju, a pritom vodeći računa o očuvanju mora i okoliša, ACI u portfelj svojih marina i usluga istovremeno uvodi i tehnološke inovacije zahvaljujući kojima svake sezone privlači sve veći broj nautičara i zaljubljenika u more«, ističe gospodin Ostrogović.


Zelena tranzicija i digitalna transformacija teme su koje se nameću kao ključne u promišljanju budućnosti turizma. Član Uprave ACI-ja Josip Ostrogović pritom naglašava kako će u budućnosti tehnologije odigrati ključnu ulogu u pomicanju granica, napose granica onoga što ACI kao nacionalna nautička kompanija primjenjuje u svom poslovanju. »Prednosti zelene i digitalne tranzicije su brojne, a sve do jedne vode povećanju kvalitete usluga i proizvoda, pritom brinući o okolišu i povećavajući razinu njegove zaštite.« U svom poslovanju tvrtka ACI kao regionalni lider nautičkog turizma kroz svoje djelovanje nastoji minimizirati negativan utjecaj na okoliš, pritom maksimizirajući potencijal koji sa sobom donosi zeleno poslovanje, a koje tvrtka zagovara, te naposljetku, kako sami kažu – predvodi.


Održivost imperativ Društva budućnosti


Slijedeći trendove u poslovanju te pritom vodeći računa o očuvanju okoliša, ACI kontinuirano uvodi tehnološke inovacije u svoj djelokrug. Iako je ljudski faktor i dalje nedvojbeno ključan, sve veću ulogu, pogotovo u napretku poslovanja, ima tehnologija. Govoreći o toj temi, član Uprave ACI-ja Josip Ostrogović navodi kako održivi turizam nije i ne smije biti samo trend, već treba predstavljati zajednički cilj kojem će stremiti svi ključni akteri u nacionalnom, regionalnom, pa naposljetku i globalnom turističkom sektoru. Odgovarajući na zahtjeve tržišta, ACI kontinuirano investira u najnaprednija digitalna rješenja, a sve s ciljem što kvalitetnijeg iskustva koje nastoji priuštiti krajnjim korisnicima, odnosno nautičarima.Nekoliko je marina u ACI-jevu portfelju koje se danas posebno ističu u segmentu održivosti i održivog poslovanja. Josip Ostrogović pritom navodi da je daleko najnaprednija ACI marina Rovinj, ponosna nositeljica prestižnih pet sidara te jedna od najluksuznijih i tehnološki najnaprednijih marina cijelog Mediterana. Prilikom renovacije 2019. godine marina je maksimalno digitalizirana, a posebno se ističe i napredni sustav mjerenja koji omogućuje upravljanje potrošnjom resursa u realnom vremenu te pametna rješenja za nadzor potrošnje energenata i vode po gatu. Također, u rovinjsku su marinu implementirana i rješenja za navodnjavanje zelenih površina, kao i nadzor potrošnje sanitarne vode.


Rijeka središte nautičkog Mediterana


Buduća ACI marina Rijeka, koju ACI gradi s partnerom Gitone Kvarnerom, dijelom poznate Lürssen grupacije, predstavlja najveću investiciju u povijesti nautičkog turizma Republike Hrvatske, ističe Ostrogović, dodajući kako je riječ o projektu vrijednom oko 50 milijuna eura. Riječ je o marini koja bi po svemu sudeći trebala zasjeniti čak i onu rovinjsku. O marini se već naveliko govori, a valja istaknuti kako će izgradnjom marine u Porto Barošu Rijeka dobiti tehnološki najnapredniju marinu čitavog Jadrana, pa i Mediterana. Sama izgradnja ACI marine Rijeka predstavlja projekt od iznimne važnosti kada su u pitanju zelena i digitalna tranzicija.


– Riječka ACI marina bit će od izuzetne važnosti, posebice u pogledu zelene i digitalne tranzicije. Tehnološka moć koja će premijerno biti implementirana u ACI marini Rijeka, u godinama pred nama bit će primjenjiva i u ostalim marinama ACI-jeva sustava, a po svemu sudeći i šire. Radi se na razvoju postrojenja za obradu otpada, kao i za opskrbu plovila vodikom i strujom za plovila na električni pogon. Razvoj temeljen na digitalizaciji, autonomnoj ili djelomično autonomnoj plovidbi, obilježit će budućnost nautičkog turizma Kvarnera, Lijepe Naše, cijele Europe, pa i svijeta, zaključuje Ostrogović.


Vodikove tehnologije u zatvorenim morima


– Sada, u vremenu kada Republika Hrvatska donosi novu Strategiju održivog turizma, idealan je trenutak da se i ACI, kao i cijela naša zemlja, zajedničkim snagama pozicioniramo kao ključni akteri na području Europske unije upravo za pitanje koje će u budućnosti zasigurno imati vitalnu ulogu u cjelokupnoj energetskoj, pa i gospodarskoj opstojnosti Europe, ističe Ostrogović. ACI, kao najveći lanac marina na Mediteranu, ali i regionalni lider zelene energetske transformacije nautičkog turizma, za krajnji cilj ima osiguravanje maksimalne održivosti, točnije najviše moguće učinkovitosti u upravljanju energijom. Upravo temeljem infrastrukture, resursa te stručnjaka koji raspolažu znanjima iz najrazličitijih područja, ACI je aplicirao kao kandidat za provođenje projekta »Dolina vodika Sjeverni Jadran«. Naime, nacionalni nautički lanac nedavno se prijavio na natječaj Europske unije »North Adriatic Hydrogen Valley«, odnosno »Dolina vodika Sjeverni Jadran«, u koji je Republika Hrvatska uključena zajedno s Republikom Slovenijom i Autonomnom regijom Friuli, Venezia Giulia iz sjeverne Italije.Riječ je o projektu koji je od posebnog značaja za budućnost cijele Republike Hrvatske, a ne samo Kvarnera. »Sudjelovanje u projektu Dolina vodika Sjeverni Jadran, koji predstavlja vodeću inicijativu u srednjoj i istočnoj Europi, za cilj ima olakšati prijelaz na integrirani ekosustav koji uključuje industriju, energetiku te transportne sustave, kao i poboljšanje suradnje u istraživanjima i inovacijama, da bi se posljedično razvio lanac opskrbe vodikom. Glavni cilj ACI-ja u ovom je slučaju implementacija energetskih rješenja i inovacija koje uključuju tehnologije vodika. Na taj će se način implementirati Europski zeleni dogovor, točnije europska te hrvatska vodikova Strategija«, ističe Josip Ostrogović.


Jedan od glavnih ciljeva koje ACI d.d. nagoviješta u svojoj budućnosti jest implementacija energetskih rješenja i inovacija koje uključuju tehnologije vodika.


Naša je želja te ujedno konačni cilj da ACI marina Opatija u Ičićima postane prva marina u našem lancu, u kojoj bi se razvio cijeli lanac vrijednosti vodika, od OIE-PV, skladištenja energije, mjera energetske učinkovitosti i pomorskog prometa te korištenja vodika. U ovom kontekstu moram naglasiti da su određene predradnje nužne kako bismo sve ovo realizirali. ACI svakako ima namjeru biti uključen u lanac, i to u proizvodnom dijelu vodika te u inovacijama za njegovu primjenu, no pod uvjetom da isto bude u skladu s posebnim propisima te prethodno utvrđeno kao održivo i isplativo za tvrtku.


ACI, iako predvodnik zelene tranzicije nautičkog turizma, predstavlja samo jednog od ključnih aktera budućnosti nautike, turizma, pa i cjelokupnog gospodarstva. Pred nama su izazovna vremena u kojima će od krucijalne važnosti biti transformacija u potpunosti održivo i digitalno društvo.