Presuđeno

Novogradnja 527 za jednu kunu 3. maju

Orjana Antešić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Kako drugih ponuditelja u ovom, petom pokušaju prodaje brodova nije bilo, »3. maj« i Uljanik Brodogradnja 1856. uspjeli su ih dobiti za simboličnu jednu kunuStečajni sudac Trgovačkog suda u Pazinu jučer je rješenjima o dosudi formalizirao prije tri dana zaključene dražbe za posljednje dvije nezavršene novogradnje iz stečajne mase propalog Uljanika.


Riječ je o samoiskrcavajućem brodu za prijevoz rasutog tereta koji je kupio »3.maj«, dok je u pulskom slučaju u pitanju brod za prijevoz žive stoke, odnosno novogradnja 526, koja je dosuđena Uljanik Brodogradnji 1856.


Uz pomoć kratkoročnog kredita iza kojeg je sa 100-postotnim jamstvima stala Vlada, riječko i novo pulsko brodogradilište osigurali su potreban novac da mogu uplatiti jamčevinu, a time i »ulaznicu« da mogu licitirati na Fininoj dražbi i dati ponude za brodove koji su im na navozima.
Kako drugih ponuditelja u ovom, petom pokušaju prodaje brodova nije bilo, »3. maj« i Uljanik Brodogradnja 1856. uspjeli su ih dobiti za simboličnu jednu kunu.


Nakon što ovo sudsko rješenje o dosudi postane pravomoćno, novac od jamčevina, odnosno sredstva kredita vraćaju se u cijelosti i to na način da će ih Fina direktno isplatiti na račun HBOR-a, kako je to i definirano odlukom Vlade o izdavanju državnih jamstava riječkom i pulskom brodogradilištu iz srpnja ove godine.


U pitanju je iznos od 12,8 milijuna kuna, koliko je bila utvrđena jamčevina za dražbovanje novogradnje 526, dok je u slučaju novogradnje 527 na riječkom navozu u pitanju 7,4 milijuna kuna.


Prođe li sve u redu sa žalbenim rokom na rješenja o dosudi, za očekivati je da bi u drugoj polici rujna ove dvije zadnje Uljanikove novogradnje bile i službeno predane u posjed riječkom škveru i Uljanik Brodogradnji 1856.


Novogradnju 527 originalno je bila ugovorila kanadska kompanija Algoma, a kako je riječ o specifičnom brodu, konstrukcijski dizajniranom za plovidbu Velikim jezerima u Sjevernoj Americi, u »3. maju« u razgovorima su s Kanađanima oko mogućnosti da se završi i isporuči i ova novogradnja.