Propao natječaj

Ni trećemajci ne žele u Upravu 3. maja: “Ljudi imaju krivu percepciju ove funkcije”

Orjana Antešić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ni interni natječaj za izbor novog člana Uprave društva nije urodio plodom. Nitko se nije javioNi interni natječaj među samim trećemajcima za izbor novog člana Uprave brodogradilišta nije urodio plodom. Nitko od njih osamdesetak, koji udovoljavaju traženoj visokoj stručnoj spremi, nije se javio.


Zato će Nadzorni odbor “3. maja” idući tjedan uzeti sebi u zadatak da obavi pojedinačne intervjue s prvom i drugom razinom rukovodećeg kadra, sveukupno njih petnaestak, kako bi se konačno došlo do osobe koja je voljna i sposobna preuzeti tu odgovornost i, za početak, podijeliti je s direktorom “3. maja” Edijem Kučanom, koji je pred mirovinom.


Pesimističan signal


To da nitko od trećemajaca ne želi u Upravu društva, prilično je pesimistični signal i poruka koja se odašilje s riječkih navoza oko njegove budućnosti.
Predsjednik NO-a “3. maja” Juraj Šoljić smatra da razlog tome leži u krivoj percepciji funkcije, naročito kroz prizmu zamišljenog programa restrukturiranja i plana da se djelatnost prebaci na tvrtku kćer “3. maj Rijeka 1905”.


Šoljić smatra da su potencijalni kandidati očito shvatili da se radi samo o članstvu u Upravi matičnog “3. maja” dok se, ustvari, ovim potezom bira rukovodeći čovjek i u novom društvu.


Na jučerašnjoj sjednici Nadzornog odbora “3. maja” bilo je riječi i o posljednjem zahtjevu Skupštine vjerovnika Uljanika u stečaju koja je, podsjetimo, zatražila da potpisivanje sudske nagodbe s “3. majem”, kojim se regulira pitanje duga od 18,5 milijuna eura, prate i dodatne garancije od strane riječkog brodogradilišta.


Šoljić nije precizirao koje će instrumente osiguranja i na koju imovinu “3. maj” to ponuditi, uz obrazloženje da je taj dio prepušten Upravi, odnosno direktoru Kučanu da nađe prihvatljivo rješenje.


U svakom slučaju, rješenje se treba naći i dogovoriti brzo s obzirom na to da je Skupština vjerovnika Uljanika ponovo zakazana za 30. ožujka.


Predloženom nagodbom “3. maj” dobija time-out da može u miru završiti samoiskrcavajući bulk-carrier za kanadsku Algomu, a objema stranama štede se nemali troškovi parničenja.


Dobrodošli posao


Pitanje novih poslova nezaobilazna je tema svake sjednice NO-a “3. maja”. Najizgledniji i najbrži pred vratima je, čini se, onaj sa susjednim brodogradilištem “Viktor Lenac” koji kreće u obnovu velikog Doka 11, a za početak planira zamijeniti dva pontona na tom doku.


Prema Šoljićevim navodima, Kučan je izvijestio da su u tijeku završni razgovori s “Lencem” oko tog posla, što upućuje da bi vrlo brzo moglo doći i do potpisivanja ugovora.


Riječ je o itekako dobrodošlom poslu za trećemajce, vrijednosti desetak milijuna eura, s kojima bi zaposlili slobodne kapacitete brodogradilišta, naročito u predobradi i obradi čelika.


Šoljić nam je potvrdio da je jučer bilo razgovora i po pitanju rezultata poslovanja u prošloj godini koju je, podsjetimo, “3. maj” zaključio s iskazanim gubitkom od 13,47 milijuna eura, no konkretni razgovori na tu temu još predstoje, nakon što se dobije revidirano financijsko izvješće.


Vezano uz predstojeću Skupštinu “3. maja”, na kojoj bi se trebali formalizirati potezi koji će se vući u restrukturiranju brodogradilišta, odnosno prebacivanju djelatnosti na povezano društvo “3. maj Rijeka 1905”, Šoljić je izvijestio da se radi na procjeni dugotrajne i neoperativne materijalne imovine brodogradilišta, nakon čega će se ići na sazivanje izvanredne Skupštine na kojoj će se donijeti sve relevantne odluke.


Cilj je da se taj proces, uključujući i samu Skupštinu, odradi čim je prije moguće, napominje Šoljić.


Promjene u Nadzornom odboru


Spremaju se promjene u Nadzornom odboru “3. maja” u koji bi trebao ući ravnatelj Uprave za industriju u resornom Ministarstvu gospodarstva Robert Blažinović.


S obzirom na njegovu funkciju, očito je da se država planira aktivno i direktnije uključiti u proces restrukturiranja “3. maja”.


Blažinović bi trebao zamijeniti dosadašnjeg predstavnika Ministarstva gospodarstva Bojana Batinića.


Prijedlog za sazivanje izvanredne Skupštine i promjenu u NO-u već je odaslan u “3. maj”, potvrdila nam je predstavnica vlasnika “3. maja”, stečajna upraviteljica Uljanika Marija Ružić.


Uz Blažinovića, za novog člana NO-a predlaže se i Damir Popov iz Rijeke, koji bi trebao zamijeniti sadašnjeg člana Marka Kolakovića.