Hanfa

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u ožujku porasla za 164 mil. eura

Hina

ARHIVA NL

ARHIVA NLNeto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem travnja ove godine iznosila je 18,4 milijarde eura, što je 164,4 milijuna eura ili 0,9 posto više u odnosu na prethodni mjesec, pokazuje mjesečno izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavljeno u srijedu.


Četiri obvezna mirovinska fonda (OMF) krajem travnja ukupno su imala 2.195.339 članova, odnosno 3.831 člana ili 0,17 posto više u odnosu na prethodni mjesec.


U travnju su OMF-ovi zabilježili 4.656 novih članova, pri čemu ih je veliku većinu, 97,2 posto, automatizmom rasporedio Regos (Središnji registar osiguranika). Zbog odlaska u mirovinu ili smrti, u travnju ove godine prestalo je članstvo za 825 osiguranika.
U travnju su ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove iznosili 98,6 milijuna eura, a ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova 9,5 milijuna eura ili 19,7 posto manje u odnosu na prethodni mjesec.


Po podacima Hanfe, nominalni mjesečni prinosi Mirexa na kraju travnja za A kategoriju, koja je namijenjena mlađim osiguranicima i ima najviši rizik ulaganja, iznosili su jedan posto, za B kategoriju, odnosno osiguranike na sredini radnog vijeka, uz srednje rizična ulaganja, 0,4 posto, a za C kategoriju, namijenjenu osiguranicima koji uskoro idu u mirovinu, 0,3 posto.


Godišnji prinosi porasli su u kategoriji A za 4,5 posto, a u kategoriji B za 0,4 posto, dok su u kategoriji C u minusu 1,3 posto.


Anualizirani prinosi Mirexa od početka rada OMF-ova pozitivni su u sve tri kategorije, a za Mirex A iznose 6,7 posto, za Mirex B pet posto i za Mirex C 3,2 posto, naveli su iz Hanfe.


Obveznice su na kraju travnja i dalje bile dominantan oblik ulaganja u strukturi OMF-ova, s 11,4 milijardi eura i udjelom od 62,3 posto, pri čemu se taj udjel smanjio za 1,8 postotnih bodova na mjesečnoj razini.


Istovremeno, smanjila se i zastupljenost ulaganja u dionice u imovini OMF-ova, za 0,1 postotni bod, te su ona krajem travnja iznosila 3,9 milijardi eura, odnosno 21,4 posto imovine OMF-ova.


Od ostalih oblika ulaganja najzastupljenija su ulaganja u investicijske fondove, s dvije milijarde eura i udjelom od 11 posto na razini svih obveznih mirovinskih fondova, podaci su Hanfe za drugi stup mirovinske štednje (individualna kapitalizirana štednja).


Neto imovina dobrovoljnih mirovinskih fondova veća za 10,7 milijuna eura


Na kraju travnja u Hrvatskoj je poslovalo i osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF), koji su imali 379.625 članova te 21 zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond (ZDMF), sa 47.679 članova.


Ukupne mjesečne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) iznosile su 8,1 milijun eura, što je 0,8 milijuna eura manje nego prethodni mjesec. Istodobno su ukupne mjesečne isplate iznosile 3,5 milijuna eura, što je 1,4 milijuna eura ili 27,9 posto manje u odnosu na ožujak 2023.


Neto imovina DMF-ova u travnju je tako dosegnula 1,1 milijardu eura, što je za 10,7 milijuna eura ili jedan posto više na mjesečnoj razini.


I kod ulaganja DMF-ova najveći dio portfelja čine obveznice, s udjelom od 54,3 posto u ukupnoj neto imovini, zatim dionice s 25,2 posto te investicijski fondovi s 12,1 posto.


Iz Hanfe su izvijestili i da je ukupna neto imovina 103 UCITS fonda (otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom), koliko ih je u travnju poslovalo u Hrvatskoj, krajem mjeseca iznosila 1,98 milijardi eura te je bila za 34 milijuna eura ili 1,7 posto manja nego prethodni mjesec.


Neto imovina Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji na kraju travnja iznosila je 135,8 milijuna eura, uz mjesečni pad od 0,1 posto, podaci su Hanfe.