Ne odustaju

Neplaćeni radnici koji moderniziraju Urinj danas na Korzu: “Ključ rješenja u rukama je Talijana”

Orjana Antešić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Nakon Urinja, danas će se simbolično okupiti ispred svojeg konzulata na riječkom Korzu, a u ponedjeljak odlaze u Zagreb, pred sjedište IneRIJEKA – Zaposlenici rumunjske tvrtke IGW Proiecte ne posustaju u svojim nastojanjima da raspetljaju čvor neplaćanja koji je u projektu modernizacije i nadogradnje riječke rafinerije uzrokovao jedan od većih podizvođača, Christof Industries grupa iz Graza.


Nakon Urinja, danas će se simbolično okupiti ispred svojeg konzulata na riječkom Korzu, a u ponedjeljak odlaze u Zagreb, pred sjedište Ine kako bi još jednom upozorili na problem koji se otvorio financijskim posrnućem austrijskog Christofa, ali ujedno i zahvalili Ini na iskazanoj potpori i nastojanjima s njihove strane da se kroz intezivnu komunikaciju s glavnim izvođačem četiri milijarde kuna vrijednog projekta modernizacije urinjskih pogona, talijanskim KT-Kinetics Technology, novonastala situacija čim prije riješi. Ponajprije stoga jer neželjeni problem s posrnulim podizvođačem neminovno povlači za sobom i operativne poteškoće u samoj riječkoj rafineriji.


Vlasnik IGW-a Giuseppe Basile apostrofira da je ključ rješenja u rukama talijanskog KT-a, pred kojima je sada preispitivanje i odluka mogu li u projektu modernizacije riječke rafinerije nastaviti dalje raditi s Christof grupom, bez obzira što je matično društvo holdinga ušlo u stečajni odnosno proces financijskog restrukturiranja, ili će morati potražiti novog podizvođača.
U potonjoj opciji, međutim, to će izistkivati dodatno vrijeme koje je uvijek potrebno kad se novi podizvođač uvodi u posao. Basile apostrofira da je i u pogledu otvorenog lanca neplaćanja rješenje u rukama Talijana, i to zbog činjenice da je kod sklapanja podizvođačkog ugovora sa strane Christof Industriesa morala biti izdana i određen instrument osiguranja, koji obično iznosi između 5 i 10 posto vrijednosti ugovorenog posla, pojašnjava Basile. To je prvi “bazen” u kojeg Talijani mogu zahvatiti kako bi isplatili neplaćene podizvođače Christofa, ukazuje Basile. Dodao je i da je KT, prema informacijama s kojima raspolaže, privremeno obustavio isplate prema Christofu za odrađeni posao u listopadu i studenom tako i da s tog osnova postoje sredstva s kojima bi se mogla poplaćati dugovanja prema IGW-u i drugim podizvođačima koji prema Christofu imaju dospjela potraživanja, pojašnjava Basile. Christof je, podsjeća Basile, preko svoje rumunjske podružnice IGW-u ostao dužan iznos od oko milijun eura za ustupljene kvalificirane radnike i inženjere, zaključno s naknadom za prošli mjesec.


– Prema mišljenju naših odvjetnika, KT je prema lančanoj odgovornosti ovlašten izravno platiti podizvođačima projekta koji zamjenjuju i ispunjavaju obveze Christofa, naročito kad su u pitanju agencije za privremeno zapošljavanje kao što je IGW. Jer, posao je odrađen i netko to treba platiti, a ne da netko koristi IGW i njegove radnike kao banku, zaključuje Basile.


Na adresu talijanskog KT-a i njihove službe za odnose s javnošću uputili smo dopis u kojem tražimo njihovo očitovanje i odgovore. Između ostalog, pitali smo ih u kojem je statusu ugovor kojeg su sklopili s Christof Industries grupom, kao svojim podizvođačem, odnosno je li isti još uvijek na snazi. Također, od KT-a kao glavnog izvođača radova želimo čuti da li i na koji način financijsko posrtanje austrijskog Christofa ugrožava dinamiku realizacije projekta modernizacije Inine rafinerije u Urinju, a priupitali smo ih i na koji su se način preventivno osigurali da se ovakve i slične situacije s neplaćanjima od strane angažiranih podizvođača ne događaju. Odgovore iz KT-a objavit ćemo čim ih dobijemo.