Nikolina Brnjac

Ministrica turizma najavila novu kategorizaciju privatnog smještaja

Portal Novi list

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Napravit ćemo novu modernizaciju i kategorizaciju privatnog smještaja s ciljem podizanja same kvalitete, najavljuje Nikolina BrnjacO strategiji turizma, sezoni i brojevima u središnjem Dnevniku HRT-a govorila je ministrica turizma Nikolina Brnjac.


Udio hotela u smještaju u Hrvatskoj i dalje je nezadovoljavajuć.


Strategija je bila do 2020. povećati udio hotela u ukupnom smještaju na 18%, no danas i dalje imamo udio od svega 13%, zahuktava se i dalje izgradnja apartmana. Kako promijeniti trend?

– Javni pozivi su završeni, uskoro će biti raspisani, počinje se ulagati u hotelski smještaj. Bilo kroz male obiteljske hotele, bilo kroz velike sustave.


U zelenu i digitalnu tranziciju. Tako podizanjem kvalitete i stvaranjem dodane vrijednosti to možemo izmijeniti, tako se razvija i cjelogodišnji turizam, istaknula je ministrica.


Što je s kategorizacijom obiteljskog smještaja?


– To je detektirano u našoj strategiji, moramo razlikovati iznajmljivanje kod domaćina i rentijerstvo.


To se mora razlikovati ekonomskom politikom. Napravit ćemo novu modernizaciju i kategorizaciju privatnog smještaja s ciljem podizanja same kvalitete, dodaje.


Brnjac dodaje da će se upravljanjem destinacijama vidjeti koje su održive i na kakav način. Naime, mnoga se mjesta i gradovi “guše” u zbog velikog broja gostiju.


– Trebat će podvući crtu, to je alat koji ćemo dati turističkim zajednicama, a što će omogućiti lokalnim i regionalnim samouprava da odluče kakav turizam žele.


– Vrlo je važno razvijati cjelogodišnji turizam. Treba razvijati turizam na kontinentu, primjerice kroz lječilišni segment. Dobar je primjer Topusko, rekla je ministrica Nikolina Brnjac za HTV.