Kašnjenje

Maslinari i uljari traže isplatu svih poticaja

Dražen Katalinić

Arhiva NL

Arhiva NL

Od resornog ministra Josipa Dabre traže odgovor o tome zašto se kasni s isplatom potpora te hoće li one biti isplaćene u cijelostiOdbor za maslinarstvo i uljarstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) zatražio je od Ministarstva poljoprivrede isplatu svih potpora i administrativno rasterećenje proizvođača te sastanak s resornim ministrom Josipom Dabrom, priopćeno je iz HPK-a nakon održane sjednice na kojoj se razgovaralo o poticajima u sektoru maslinarstva za 2024. te katastru maslinika.


– Na sastanku je naglašeno da kasne poticaji za maslinarstvo i uljarstvo te se traži jasan odgovor zašto potpore kasne i hoće li biti isplaćene u cijelosti. Članovi Odbora predložili su da se o svim problemima u sektoru, s novim ministrom Josipom Dabrom, razgovara na sastanku, a predložen je datum 26. lipnja 2024. godine, objavljeno je iz HPK-a.


Kontrolna procedura


Raspravljalo se i o administrativnom rasterećenju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), Pravilniku o IAKS mjerama – oko prodaje maslinovog ulja, te konkurentnosti proizvodnje i prerade maslinovog ulja.
Također, proizvođači su nezadovoljni visinom poticaja, kasnim plaćanjima poticaja te time što nemaju informaciju koliko će dobiti prema pojedinim stavkama.


– Tražimo da Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju svake godine pošalje koliko će tko dobiti poticaja. Cijela kontrolna procedura usporava isplatu potpora, što radi veliku štetu proizvođačima maslina. Također, na terenu dolazi do problema geotagiranih fotografija koje ne prikazuju stvarno stanje ili zbog loše internetske povezanosti uopće nije moguće slikati, izjavio je predsjednik Odbora Damir Buntić.


Damir Buntić / Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL


(I)legalni tokovi


Kada je riječ o Katastru maslinika, iz Odbora traže od Ministarstva poljoprivrede da ih upozna s rezultatima mjera provedbe upisa maslinika koji se ne nalaze u sustavu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, kao i da dobiju podatke vezane za proizvodnju maslina i maslinovoga ulja u RH za 2023. godinu.


»Na zadnjem sastanku dogovoreno je da će, ukoliko će uljare slati podatke (imenom i prezimenom maslinara) o prerađenim količinama maslina i dobivenom ulju, da se istima, u 100 posto iznosu trebaju podmiriti troškovi radne snage koja će to raditi. Druga opcija je da Ministarstvo poljoprivrede zaposli osobe koje će u narednom periodu, od najmanje 3 godine iste radnje provoditi. Ponovili smo, kao i na prethodnim sastancima, da uljare neće raditi ove poslove jer to zahtjeva dodatni trošak. Potrebno je promijeniti sustav prikupljanja podataka radi bolje organizacije sektora«, izjavio je Buntić, dodavši da bez stimuliranja otkupa domaćeg maslinovog ulja i davanja poticaja isključivo za maslinovo ulje predano na otkup, nema jačanja domaće proizvodnje domaćeg maslinovog ulja i usmjeravanja prodaje maslinovog ulja u legalne tokove.