Kapaciteti zakupljeni do 2037.

LNG terminal će u ovoj plinskoj godini isporučiti 2,6 milijardi kubičnih metara plina

Marinko Glavan

Snimio S. DRECHSLER

Snimio S. DRECHSLER

Količina plina s LNG terminala predstavlja više od 70 posto ukupne količine isporučene u hrvatski transportni sustav kojim upravlja Plinacro, odnosno nešto više od ukupne godišnje potrošnje plina na domaćem tržištu 


 


Terminal za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Omišlju, na otoku Krku, do kraja ove plinske godine će u transportni sustav Republike Hrvatske isporučiti više od 2,6 milijardi prostornih metara prirodnog plina, potvrdio je Ivan Fugaš, direktor LNG Hrvatske, tvrtke koja upravlja terminalom, nakon što je jučer s njega isplovio posljednji brod koji je dovezao teret ukapljenog prirodnog plina. Tekuća plinska godina traje do 1. listopada u šest sati ujutro, a iako će dan ranije u Omišlju pristati još jedan brod s teretom plina, taj će se teret računati u idućoj plinskoj godini, dok su u ovoj, prema Fugaševim riječima, ostvareni svi planirani poslovni rezultati i količine prekrcanog plina, bilo da je riječ o isporuci plina u transportni sustav ili prekrcaja ukapljenog plina na kamione.
 


Ispunjeni planovi


 


Inače, količina plina s LNG terminala predstavlja preko 70 posto ukupne količine isporučene u hrvatski transportni sustav kojim upravlja Plinacro, odnosno nešto više od ukupne godišnje potrošnje plina na domaćem tržištu, pri čemu je dio uplinjenih i isporučenih količina namijenjen i izvozu na okolna tržišta.


– Ove godine na terminalu je pristao 31 brod s teretom ukapljenog prirodnog plina, s kojeg smo prekrcali ukupno četiri milijuna i 300 tisuća kubnih metara ukapljenog plina, dakle plina u tekućem stanju. Nakon uplinjavanja, u transportni sustav smo dosad isporučili više od dvije i pol milijarde kubnih metara prirodnog plina, a do kraja ovog mjeseca ta će brojka preći 2,6 milijardi kubnih metara. Tijekom ove godine ukapljeni prirodni plin smo s terminala prekrcali i na 128 kamiona, čime su u potpunosti ispunjeni planovi za ovu godinu. Stigli su svi planirani brodovi, s cjelokupnom planiranom količinom plina, a obavili smo i sve prekrcaje na kamione koji su bili najavljeni za ovu plinsku godinu. Tako da postignutim rezultatima možemo biti više nego zadovoljni, rekao je Fugaš. Iduća plinska godina, koja započinje 1. listopada, u šest sati, trebala bi, dodaje, biti praktički identična ovoj.


– Količina plina trebala bi biti ista, a zasad ne očekujemo nikakve značajnije promjene. Kapacitet terminala je zakupljen u cijelosti, rekao je Fugaš. Sadašnji kapacitet LNG terminala na Krku u cijelosti je zakupljen do plinske godine 2036./37., a od 1. listopada ove godine bit će otvorena mogućnost zakupa za sezonu 2037./38., no maksimalni kapacitet terminala će na ljeto 2025. godine biti gotovo udvostručen, na 6,1 milijardi prostornih metara prirodnog plina.


 


Kratki prekid


 


– U idućoj plinskoj godini stoga ne očekujemo nikakve zastoje, a jedini planirani period tijekom kojeg će isporuka plina biti obustavljena je u sezoni nakon toga, kada se na brod bude ugrađivao dodatni modul za uplinjavanje, rekao je Fugaš. Ugovor o isporuci dodatnog modula za uplinjavanje LNG Hrvatska je u travnju ove godine sklopio s tvrtkom Wartsila Gas Solutions iz Norveške. Vrijednost ugovora je 22,97 milijuna eura, a ugradnjom dodatnog modula LNG terminal će udvostručiti kapacitet, što znači da će terminal moći uplinjavati više od dvostruke ukupne potrošnje u Hrvatskoj godišnje, odnosno značajno povećati izvoz, uz izgradnju potrebnih kapaciteta u transportnom sustavu i interkonekcija sa susjednim državama. Predviđena tehnologija novog modula je ista kao na postojećem modulu, a prema najavama iz LNG Hrvatske bit će proizveden po najvišim standardima industrije i zaštite okoliša i radit će na isti način kao što radi sadašnji. Zbog ugradnje novog modula na brod-terminal LNG Croatia isporuka prirodnog plina s LNG terminala bit će prekinuta najdulje 30 dana. Od početka komercijalnog rada terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP/LNG) u Omišlju uplinjeno je više od 9,7 milijuna kubnih metara ukapljenog prirodnog plina te je u hrvatski transportni sustav otpremljeno više od 6 milijardi kubnih metara prirodnog plina.


 


 


 


»Ove godine na terminalu je pristao 31 brod s kojeg smo prekrcali četiri milijuna i 300 tisuća kubnih metara ukapljenog plina. Nakon uplinjavanja, u transportni sustav smo isporučili više od dvije i pol milijarde kubnih metara prirodnog plina Ivan Fugaš