Dobar trend

“Lenac” se sprema za bogati rujan, na dokove u Martinšćici na remont stiže čak deset brodova

Orjana Antešić

Prema navodima članice uprave ovog brodogradilišta, Sandre Uzelac, u sljedećih nešto više od mjesec dana u najavi je dolazak deset brodova na remonteRIJEKA – Nakon srpanjske »rupe« i praznih dokova te polovičnog kolovoza, kapaciteti »Viktora Lenca« ponovo su se počeli popunjavati. Prema navodima članice uprave ovog brodogradilišta, Sandre Uzelac, u sljedećih nešto više od mjesec dana u najavi je dolazak deset brodova na remonte, a u brodogradilištu se nadaju da će ovaj dobar trend uspjeti zadržati tijekom cijele jeseni, odnosno do kraja godine.


Ljetno zatišje u dokovima u »Viktoru Lencu« iskoristili su za veći remont »Doka 11« u sklopu kojih je zamijenjeno, doznajemo, oko 500 tona čelične strukture pontonima »jedanaestice«. Radovi su u tijeku, ali za desetak dana bi ovaj njihov najveći dok trebao biti spreman za prihvat brodova.


Prošli tjedan, skupština »Lenca« na izvanrednoj je sjednici izdala formalnu suglasnost za kupnju čelične konstrukcije, odnosno dijela plutajućeg doka, za koji su u »Lencu« razradili projekt rekonstrukcije i nadogradnje, u cilju najpovoljnije opcije novog doka kojim bi supstituirali Dok 11.
Ipak, Uzelac apostrofira da je riječ samo o potrebnoj suglasnosti, ali da je odluka o tome hoće li »Viktor Lenac« ući ili ne u taj projekt još uvijek – na čekanju.


Glavni razlog mirovanja ovog projekta jest eksplozija cijena sirovina, pa tako i čelika što onda bitno poskupljuje cijelu investiciju, tim više što bi nadogradnja i rekonstrukcija dijela postojeće dokovske konstrukcije obuhvaćala obradu više od 9.000 tona čelika. Ljetno zatišje u dokovima ne bi trebalo biti razlog većoj zabrinutosti, s obzirom na činjenicu da je ovo brodogradilište prvo polugodište ove godine zaključilo s 24 milijuna kuna neto dobiti.