Internetski div

Koronakriza ne štedi ni one najveće: Booking.com otpušta čak četvrtinu zaposlenika

Alenka Juričić Bukarica

Reuters

Reuters

Prema CNN-u, smanjenje bi se odnosilo na otprilike 4.000 zaposlenika, no Booking.com za sada nije objavio nikakve pojedinosti o broju radnika niti o iznosu uštedaU nizu vijesti koje pokazuju da korona kriza u turističkoj industriji ne štedi nikoga, pa ni one najveće, stiže ovotjedna najava iz Booking.com-a, najveće svjetske platforme za turističke rezervacije.


Naime, magazin Forbes navodi kako je internetska turistička tvrtka Booking.com rekla u utorak da će smanjiti svoju globalnu radnu snagu za oko 25 posto, što je najnoviji signal da svi segmenti industrije trpe posljedice smanjenja potražnje uslijed činjenice da potrošači ostaju vezani za kuću. Iz Bookinga su poručili kako još uvijek rade na planovima smanjenja broja ljudi, financijskog učinka i smanjenju drugih troškova te kako očekuju da će dovršiti svoje planove i objaviti relevantne najave zaposlenicima, za svaku pojedinu zemlju, počevši u rujnu te se očekuje da će sve najave o smanjenju znati do kraja ove godine.


Generalni direktor Glenn Fogel razgovarao je o tom potezu ovog tjedna tijekom videopoziva s radnicima u SAD-u, rekavši kako je proteklih pet mjeseci predstavljalo »najveću socijalnu i ekonomsku krizu u našem životu«.
– Pandemija je snažno pogodila poslovanje Bookinga i šira turistička industrija ostaje pod značajnim pritiskom. Dugo sam se u svom srcu nadao da se to neće dogoditi. Međutim, ništa ne može ublažiti utjecaj koji je ova kriza imala i nastavit će imati kako na turističku industriju, tako i na naše poslovanje, dodao je Fogel. Iz Booking.com-a su poručili kako je COVID-19 kriza devastirala turizam. Kažu i da su napravili puno da pokušaju spasiti što je moguće više poslova, međutim, kako moraju restrukturirati organizaciju kako bi bila spremna za budućnost putovanja.


Prema CNN-u, smanjenje bi se odnosilo na otprilike 4.000 zaposlenika, no Booking.com za sada nije objavio nikakve pojedinosti o broju radnika niti o iznosu ušteda.


Inače, Booking.com je posljednja u nizu globalnih platformi koja je krenula s otkazima. Naime, još u proljeće su Airbnb i Tripadvisor smanjili broj zaposlenih za 25 posto, a i CEO Expedije Peter Kern je kazao kako je drugi kvartal ove godine najgori kvartal koje je turistička industrija doživjela u modernim vremenima te je ova platforma u drugom kvartalu imala pad prihoda od 82 posto.