Čeka se smirivanje vremena

Još se ne zna gdje je završila Ivana D: Potraga kreće najranije sutra, sudjelovat će i robotska ronilica

Marinko Glavan

Događaj nije imao štetnog utjecaja na okoliš, a proizvodnja se na svim ostalim odobalnim eksploatacijskim objektima odvija po planu, poručuju iz InePotraga za nestalom Ininom platformom Ivana D bit će pokrenuta najranije u četvrtak, kada se očekuje smirivanje nevremena na sjevernom Jadranu, najavila je pulska lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc.


U potragu će, potvrđeno je iz Ine, biti upućena i robotska ronilica, a potragu su spremni nastaviti i pripadnici Hrvatske vojske i Ratne mornarice, najavio je načelnik Glavnog stožera HV-a, admiral Robert Hranj. Platforma za odobalnu eksploataciju prirodnog plina bez posade, Ivana D, nestala je za orkanskog nevremena u subotu, 5. prosinca, kada su prvo prekinute procesne komunikacije s platformom, a potom je nestala i iz vidokruga posade na nastanjenoj platformi Ivana A koja se nalazi niti tri milje južnije od Ivane D koja je, inače, s Ivane A vidljiva golim okom.


Na mjesto događaja bio je upućen i zrakoplov iz baze u Zemuniku, no piloti Obalne straže prijavili su kako nema vizualnog kontakta s objektom, što je potvrđeno i iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, zbog čega se opravdano strahuje da se platforma urušila i potonula.
– Potraga za platformom bit će pokrenuta u četvrtak ili u petak, ovisno o vremenskim prilikama. Na moru zapadno od Pule i dalje vladaju loši uvjeti, jak vjetar, visoki valovi i kiša što otežava plovidbu, ali i smanjuje vidljivost, zbog čega za sad nije moguće krenuti u potragu, rekla je Brenko Škerjanc, dodajući kako je riječ o prvom slučaju nestanka odobalne platforme od početka eksploatacije prirodnog plina u Jadranu.


Načelnik Glavnog stožera HV-a admiral Robert Hranj rekao je da se odmah nakon dojave o nestanku, u potragu za Ininom platformom uključio zrakoplov koji zbog lošeg vremena nije ništa otkrio, kao i da je vojska spremna za nastavak potrage po pozivu.


– Vrijeme je bilo izuzetno loše, velika je depresija i ciklona koja je došla od Italije, što je uzrokovalo snažne vjetrove, pljuskove i ogromne valove. Pristup tom području bio je moguć jedino iz zraka, u uvjetima kakve-takve vidljivosti, ali nije ništa otkriveno, dodajući kako za vrijeme leta nisu uočeni tragovi mogućeg onečišćenja, kao i da su za potragu, uz zrakoplove, spremna i dva ophodna broda.


Iz Ine također potvrđuju kako vremenske prilike ne dopuštaju siguran obilazak lokacije, na koju će biti upućeni predstavnici nadležnih službi zajedno sa stručnjacima Ine. Za potragu se priprema i robotska ronilica kojom se i inače pregledava stanje odobalnih platformi.


– Još jednom ponavljamo da se na Ivani D aktivirao sustav za isključivanje u nuždi te su zatvaranjem dubinskih sigurnosnih ventila plinske bušotine dovedene u sigurno stanje. Događaj nije imao štetnog utjecaja na okoliš, a proizvodnja se na svim ostalim odobalnim eksploatacijskim objektima odvija po planu, poručuju iz Ine, uz napomenu kako je inspekcijski nadzor odobalnog eksploatacijskog objekta Ivane D obavljen u listopadu te je platforma radila uz valjanu Svjedodžbu o sigurnosti za rad.