Investicije

INA planira proširenje maloprodajne mreže u BiH, moguća kupnja »Krajinapetrola«

Hina

Foto/Sergej DRECHSLER

Foto/Sergej DRECHSLERSARAJEVO – Hrvatska naftna tvrtka planira kupiti poduzeće »Krajinapetrol« iz Banje Luke i tako proširiti postojeći lanac objekata na kojima prodaje naftne derivate u Bosni i Hercegovini, objavio je portal capital.ba, specijaliziran za praćenje poslovnih informacija vezanih za BiH.


Prema navodima ovog portala, INA je dobila suglasnost ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića da može početi provoditi dubinsku analizu stanja u »Krajinapetrolu« prije donošenja konačne odluke o mogućoj kupnji većinskog vlasničkog udjela.


Sadašnji većinski vlasnik »Krajinapetrola« je vlada RS te s njom povezani doničarski fondovi, a INA sada posjeduje 9,7 posto dionica te tvrtke, nastale nakon raspada bivše Jugoslavije kada su vlasti u sadašnjem entitetu RS preuzele upravljanje benzinskim crpkama i infrastrukturom što ih je u nekadašnjoj zajedničkoj državi na teritoriju BiH imala INA.
»Krajinapetrol« sada upravlja lancem od petnaest benzinskih crpki raspoređenih najvećim dijelom na širem banjalučkom području.


Financijski pokazatelji ukazuju na stabilno pozitivno poslovanje i povećanje prihoda u ovoj godini za gotovo dva i pol milijuna eura u usporedbi s 2018. godinom.


Ukupni kapital »Krajinapetrola« procijenjen je na 22 milijuna konveribilnih maraka odnosno oko 12 milijuna eura, a u toj tvrtki zaposleno je 168 radnika.INA u BiH sada ima najveću maloprodajnu mrežu naftnih derivata, odnosno 45 benzinskih crpki diljem te države, koju je nakon početnog poslovanja ograničenog na teritorij Federacije BiH postupno počela širiti i na teritorij RS.