Finacijski problemi

I oni su osjetili posljedice pandemije: Telekomi izgubili prihode zbog manjeg broja turista

Branko Podgornik

Bez turista pada zarada i telekomima / Foto Arhiva NL

Bez turista pada zarada i telekomima / Foto Arhiva NL

Telekomunikacijskim operatorima su prihodi od razgovora putem mobitela i fiksnih telefona smanjeni za 13,5 posto, prema jučerašnjem izvješću Hrvatske regulatorne agencijeZAGREB  Iako su građani tijekom prisilnog boravka kod kuće više koristili internet, gledali televiziju i češće razgovarali telefonom, telekomunikacijske tvrtke u Hrvatskoj tijekom pandemije ipak nisu zaradile, već su ostale kratkih rukava. Njihovi prihodi u prvih devet mjeseci pali su 4,9 posto, ponajprije zbog loše turističke sezone tijekom koje se strmoglavio broj stranih gostiju, a time i njihovih telefonskih razgovora s inozemstvom.Zbog izvanredne situacije, telekomunikacijskim operatorima su prihodi od razgovora putem mobitela i fiksnih telefona smanjeni za 13,5 posto, prema jučerašnjem izvješću Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM). Da su se građani tijekom ograničenja kretanja najviše okrenuli internetu, potvrđuje vijest da je podatkovni promet u hrvatskim mrežama u prvih devet mjeseci skočio rekordnih 36 posto. No, to je samo djelomice povećalo prihode tvrtki, među kojima su Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Tele2.


Pad roaminga


– Rast prihoda na tržištu širokopojasnog pristupa internetu iznosio je 2,2 posto, a rast na tržištu naplatne televizije 3,7 posto, ali to nije bilo dovoljno za kompenzaciju manjih prihoda od pruženih telefonskih usluga, objašnjavaju u HAKOM-u. Naime, računi za televiziju su fiksni, a najvećim dijelom i oni za internet. Nije presudno koliko ih građani rabe, pa je tvrtkama najvažnije dobiti nove korisnike, ili nagovoriti ih na sklapanje ugovora.


Brzi internet sporo napreduje
Brzi internet u Hrvatskoj nije jako raširen. Trenutačno, oko 40 posto korisnika u nepokretnoj mreži ima ugovorene brzine na internetu veće od 30 megabita po sekundi, a njih 12 posto brzine veće od 100 megabita. Oko 10 posto korisnika ostvaruje širokopojasni pristup internetu putem svjetlovodnih kabela, prema podacima HAKOM-a.


Premda su građani na području Hrvatske razgovarali putem mobitela 12 posto dulje nego lani, telekomi su im naplatili 12 posto manje novca, ponajprije zbog spomenutnog pada roaminga nakon što je koronavirus skresao međunarodna putovanja. Broj turista u našoj zemlji tijekom prvih deset mjeseci strmoglavio se čak 63,6 posto, prema podacima Državnog zavoda za statistiku. Trajanje poziva stranaca u roamingu hrvatskih mreža u devet mjeseci palo je 29 posto, dok su roaming-minute hrvatskih korisnika smanjene za 11 posto, prema HAKOM-u.


Pad dobiti


Zbog toga je Hrvatski Telekom, kao najveći operator u zemlji, zabilježio pad ukupnih prihoda od 3,9 posto, dok mu se dobit smanjila 17,5 posto u prvih devet mjeseci, prema nerevidiranom financijskom izvješću uprave HT-a na Zagrebačkoj burzi. Puno bolje nije prošao ni operator A1 Hrvatska, koji je usredotočen na mobilne mreže. Njegovi su ukupni prihodi istodobno pali 3,5 posto, a operativna dobit 4,1 posto.
HAKOM kaže da su operatori svoja ulaganja u nepokretne mreže smanjili 0,2 posto u prvih devet mjeseci. Međutim, investicije u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu povećali su 12,9 posto, a ulaganja u gradnju elektroničke komunikacijske infrastrukture čak 70,8 posto. Telekomunikacijske kompanije intenzivno se pripremaju za uvođenje pete generacije mobilnih mreža (5G), koja će brzinu protoka podataka putem interneta povećati stotinjak puta. Za gradnju novih mreža dobivaju i novac iz europskih fondova, iz kojih je samo HT osigurao 820,5 milijuna kuna.