Eurostat objavio

Hrvatski minimalac je čak 45 posto niži od slovenskog. Niži imaju samo Bugari, Mađari, Rumunji i Latvijci

Jagoda Marić

Foto Emica Elvedji PIXSELL

Foto Emica Elvedji PIXSELL

Nižu zaradu imaju radnici u Bugarskoj (332 €), Mađarskoj (442 €), Rumunjskoj (453 €) i Latviji (500 €)ZAGREB – Hrvatska je među pet europskih zemlja koja ima najnižu minimalnu plaću i njezini radnici od 1. siječnja rade za 563 eura mjesečno. Niži »minimalac« od Hrvata imaju radnici u Bugarskoj (332 eura), Mađarskoj (442 eura), Rumunjskoj (453 eura) i Latviji (500 eura). Podaci su to što ih je jučer objavio Eurostat o minimalnim plaćama u 21 članici Europske unije koje imaju zakonski propisanu najnižu zaradu koju poslodavac mora isplatiti radnicima.


Riječ je o bruto iznosima na koje se u svakoj članici plaćaju još i davanja državi. Tako minimalnu zaradu nemaju uređenu Italija, Cipar, Austrija, Finska i Švedska.


U Sloveniji je minimalna mjesečna plaća 1.024 eura, što znači da hrvatski minimalac doseže tek 55 posto onoga koji dobivaju radnici u susjednoj državi. Iako još nisu članice Unije, Eurostat je objavio podatke i za susjednu Crnu Goru i Srbiju. U Crnoj Gori je minimalac 331,3 eura, što znači da je minimalac u toj zemlji za 40 posto manji nego u Hrvatskoj, dok je u Srbiji 366,04 eura, odnosno 35 posto manji od minimalne plaće u Hrvatskoj.
U BiH je minimalna plaća određena na 406 konvertibilnih maraka, što je oko 207 eura, pa to znači da rade za oko 37 posto minimalca koji se isplaćuje zaposlenima u Hrvatskoj. Dakle, što se tiče susjednih država, Slovenija ima gotovo dvostruko veći minimalac od onoga u Hrvatskoj, Italija to pitanje nije riješila zakonom, a sve ostale države imaju od 22 (Mađarska) do čak 63 posto manji minimalac od onoga u Hrvatskoj.


No, čim se pogled skrene prema EU članicama, osim one četiri koje imaju niži minimalac, Hrvatska nema razloga za pretjerano veselje.


Prema podacima Eurostata, države u koje Hrvati najčešće odlaze raditi imaju i više nego tri puta veći minimalac od onog u Hrvatskoj. On je u Njemačkoj 1.614 eura, a u Irskoj 1.724 eura. Veći zakonski minimalac u EU-u i od te dvije države u EU-u ima jedino Luksemburg, gdje su vlasti propisale da poslodavci za plaće radnika mjesečno moraju odvojiti najmanje 2.202 eura. Koliko su razlike među državama Europske unije, najbolje govori činjenica da je minimalna plaća u Luksemburgu 6,6 puta veća od one u Bugarskoj. Ako se eliminira i razlika u cijenama u te dvije države, radnik s minimalcem u Luksemburgu i dalje ima na raspolaganju tri puta više novca od onoga u Bugarskoj.


O visini minimalca, odnosno o tome kako se u nekoj državi živi s najmanjom zaradom, govori i odnos te plaće s medijan plaćom, odnosno iznosom od kojeg polovica radnika prima veću, a polovica manju plaću. Tako primjerice radnik s minimalcem u Francuskoj, Portugalu i Sloveniji mjesečno zarađuje 60 posto medijan plaće, dok je u Hrvatskoj taj udio manji od 50 posto.