AZRRI

Edukativne radionice vrhunskih chefova: Znanje preduvjet napretka gastronomije

Edi Prodan

Namijenjene su ugostiteljima i kuharima koji žele uložiti u svoje znanje, saznati nove tehnike i ideje s kojima će biti kvalitetniji i konkurentniji na tržištu



Agencija za ruralni razvoj Istre, AZRRI, u suradnji s Istarskom županijom kao, Obrtničkom komorom i TZ istre pokreće novu sezonu ciklusa edukativnih radionica namijenjene ugostiteljima i kuharima koji žele uložiti u svoje znanje, saznati nove tehnike i ideje s kojima će biti kvalitetniji i konkurentniji na tržištu.


Kako je naglašeno, Istarska županija, Turističke zajednice Istre te Obrtničke komore Istre istarskim ugostiteljima sufinanciraju edukativne radionice s 50 posto iznosa. Jamstvo kvalitete edukacije pokazuje lista chefova koji će održati radionice. Svoj su dolazak potvrdili Zdravko Tomšić, David Skoko, Maša Salopek, Priska Thuring, Matija Bogdan, a očekuje se potvrda i još nekolicine vrsnih kuhara ali i edukatora.


– Kroz naše radionice je proteklih godina prošlo je gotovo tri tisuće polaznika koji nakon edukacija odlaze ispunjeni znanjem, kontaktima te novom perspektivom na svoja radna mjesta. Ipak, naše poimanje napretka ne leži u tome da konstantno hodamo dobro utabanim stazama nego da nadograđujemo edukacije novim sadržajima, rekao Edmondo Šuran, voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva.





Zanimljivost ovogodišnje radionice je i prihvaćanje činjenice da hrvatsko ugostiteljstvo više ne može bez strane radne snage. I za njih su pripremljene novosti.


– Ne smijemo zatvarati oči pred velikim prilivom strane radne snage u ugostiteljstvu i zato želimo ponuditi i edukacije na engleskom jeziku koje su prvenstveno namijenjene stranim kuharima i pomoćnom osoblju, zaključio je Šuran.


Zanimljiva novost je i integracije terenske nastave u navedene edukativne radionice mogli. Prvu radionicu u novom izdanju vodit će cijenjena chefica Priska Thuring koja će edukaciju držati u svom prelijepom restoranu Stara Škola, a u sklopu te radionice polaznici će i u – berbu šafrana!


Da, mnogi ne znaju da se u Istri uzgaja najskuplji začin na svijetu čija se berba odvija sredinom listopada kad će AZZRI polaznike će voditi na posjede OPG-a Černjeka u Škropetima.


Mnogi su se interesirali da i sami krenu u proizvodnju ovog cijenjenog začina zbog cijene koju postiže na tržištu, ali malo je onih koji su doista svjedočili cijelom procesu berbe u kojem se shvaća težina posla: za samo jedan gram začina treba i do 200 cvjetova kojima se ručno vadi tučak što traje satima pa i danima.


Dvije će radionice održati i chef Zdravko Tomšić, jedan od najvećih hrvatskih gastro edukatora. Teme su im “Gastronomija istarskih sireva” koncipirana je u dva dijela i održat će se u žminjskoj Mljekari Latus, dok će druga radionica u Edukacijskom centru biti posvećena tartaru i drugim tipovima kosanog mesa.


Edukaciju će držati i Maša Salopek, trenutna pastry chefica u Cap Aureu, a još poznatija po svom višegodišnjem angažmanu u Hiši Franko, slovenskom restoranu nedavno ovjenčanom s tri Michelinove zvjezdice. Osim toga, Maša Salopek proglašena je i najboljom pastry cheficom na svijetu prema izboru The Best Chef 2022. godine.


Matija Bogdan otvorit će polaznicima novi svijet jesenskog lisnatog povrća i pokazati da uz malo mašte i znanja ove zanimljive namirnice nisu rezervirane samo za “dosadna” svakodnevna jela. Davida Skoku je dugogodišnji suradnik AZRRI-ja, a ovog puta reći će ono neizrečeno o plavoj ribi o kojoj smo mislili da možda znamo sve.



Ciklus radionica ove je godine obogaćen je s još dvije ženske snage: Annamarijom Kolić i Vanom Babić. Annamaria Kolić je diplomirala vinarstvo u Poreču, a kasnije nadogradila svoje znanje na čuvenom Culinary Institute of America.


Nedavno je sa suprugom Ivorom preuzela vođenje kultne konobe Alla Beccaccia, unijela znatne promjene, prkosila ustaljenim normama, a o temeljima istarske gastronomije govorit će na svojoj radionici u AZRRI-ju i to na engleskom jeziku kako bi bila dostupna za domaće i strane polaznike.


Vana Babić, nekadašnja dugogodišnja urednica portala Dobra hrana, održat će radionicu posvećenu promociji i virtualnom svijetu gastronomije gdje će polaznici dobiti alate kako poraditi na vidljivosti i ispričati vlastitu autentičnu priču, izraditi tekstualni i fotografski sadržaj koji će biti prepoznatljiv na tržištu.


Agencija za ruralni razvoj Istre ovog ljeta proslavila je 20. rođendan i nametnula se kao lider promjena na području poljoprivrede i gastronomije te njihovom povezivanju kako u Istri tako i Hrvatskoj.


Samo jedan od brojnih projekata na kojima rade je gastronomska valorizacija mesa od boškarina i revitalizacija ove autohtone pasmine istarskog goveda koja je bila pred izumiranjem.


Edukativne radionice započinju sredinom listopada, a sve pojedinosti mogu se pronaći na službenoj stranici Edukacijskog Gastronomskog centra te na društvenim mrežama – svi zainteresirani kuhari mogu se prijaviti putem jednostavnog online obrasca uz svaku radionicu.


Svakako, prepoznaju li važnost i kvalitetu radionica u svemu mogu participirati i druge županije, kao i stručne asocijacije koje skrbe o kvaliteti gastronomije u svojim regijama.