'Nema druge opcije'

Dosad neviđena dimenzija kapitalizma na hrvatski način. Radnicima se umjesto plaće nudi pozajmica s kamatom

Orjana Antešić

Foto Milan Sabic PIXSELL

Foto Milan Sabic PIXSELL

Tomislav Debeljak, pak, tvrdi, da će zaračunatu kamatu kasnije vratiti radnicimaU agoniji i kaosu koji se već mjesecima isprepliću oko Brodosplita, pojavila se informacija kako radnicima splitskog brodogradilišta, od kojih dobar dio njih nije primio plaću već nekoliko mjeseci, DIV grupa nudi i isplaćuje jednokratne pozajmnice s kamatom od dva posto.


O ovom dosad neviđenom načinu isplate zarađenih plaća zaposlenima, ono malo sindikalista koji su još preostali u Brodosplitu pod kapom Tomislava Debeljaka, nemaju službene informacije. Glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Joško Franić kaže da nema točnu informaciju kome je to sve nuđeno, ali da iz razgovora s ljudima može zaključiti da je većina radnika odbila tu opciju.


Ništa relevatnijim informacijama ne barata ni njegov kolega iz Nezavisnog sindikata Brodosplita Pavle Matošić.
– Ako je to točno, onda je to krajnji bezobrazluk i iskorištavanje tuđe nevolje. Isplaćivati radnicima ono što su pošteno zaradili kroz pozajmicu i uz zaračunavanje kamate, strašno je i neljudski, smatra sindikalac Matošić.


O ovom se potezu, nakon glasnogovornika Brodosplita Josipa Jurišića, jučer za N1 oglasio i sam Tomislav Debeljak, ustvrdivši da će zaračunatu kamatu kasnije vratiti radnicima.


– Preko blokiranog računa se ne može isplatiti plaća. A pozajmica koju smo nudili zakonski ne može biti drukčija od one s minimalnom kamatom od dva posto. Nudimo za dva posto koje bi im kasnije vratili. Nalazimo i mogućnost da to bude dar fizičke osobe, no to moramo s Poreznom vidjeti, je li to moguće, ako je, dat ćemo kao dar, poručio je Debeljak.


Kako doznajemo od Matošića, do jučer su sindikati i radnici trebali biti upoznati koliki će broj radnika splitskog škvera dobiti otkaz, međutim, još ništa od toga.


U kaosu informacija koje se šire iz i oko Brodosplita, gdje najčešće sve ima svoje lice i naličje, teško je pohvatati one pouzdane s obzirom da je cijeli nekadašnji sustav Brodopslita privatizacijom od strane Debeljaka razlomljen na pedesetak tvrtki, pri čemu se stalno neke gase, a s druge strane otvaraju nove. Pa tako nema ni jednoznačnog odgovora o broju zaposlenih.


I dok Uprava Brodosplita voli upirati da je riječ o 1.800 radnih mjesta, s druge strane tvrdi se da je riječ o manje od 1.200, koliko ih je još preostalo u ovom škveru. Proturječne su i informacije i o tome koliko ih u ovom trenutku još dolazi na posao s obzirom da se u škveru održava samo hladni pogon odnosno radi na onim projektima kojima je osigurano financiranje. U pitanju je posao na gradnji obalnih ophodnih brodova za MORH. Sve drugo je stalo, a vlasnik i uprava Brodosplita slamku spasa, osim kroz pokrenutu predstečajnu nagodbu, traže i kroz prodaju jedrenjaka “Golden Horizona” i jahte “Katina”, no koliko će u tome imati uspjeha, još manje koliko radnici mogu računati da će dobiti zaostale plaće, nezahvalno je bilo što reći.


U isplatu plaća radnicima uključila se i Agencija za osiguranje radničkih tražbina. Prije par dana, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić izjavio je da je AORT dosad isplatio nešto više od 4,5 milijuna kuna za oko 820 zaposlenih u Brodosplitu na račun neisplaćenih plaća za veljaču i ožujak. No, riječ je o isplati zagarantiranog minimalca, ne pune plaće.. S druge strane, sindikalisti kažu kako imaju informacije da jedan dio radnika još nije dobio ni to. Matošić nije optimist što se tiče sudbine Brodosplita i kaže da bi se se lako moglo dogditi da upravo ove godine, u kojoj splitski škver puni 100-tu godinu postojanja, dođe kraj.