Urušavanje dogovora

Cijene nafte potonule ispod 37 dolara, Rusija i Saudijska Arabija najavile veću proizvodnju

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersLONDON Cijene nafte potonule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 37 dolara nakon urušavanja dogovora vodećih proizvođača o ograničenju opskrbe i najava Saudijske Arabije i Rusije da će povećati opskrbu unatoč posustajanju gospodarstva zbog epidemije koronavirusa.


Na londonskom je tržištu cijena barela pala 8,87 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 36,40 dolara. Jutros se nakratko spustila na 31,02 dolara, najnižu razinu od 12. veljače 2016. godine.


Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 7,82 dolara nižoj cijeni, od 33,46 dolara. Nakratko se spustila na 27,34 dolara, također najnižu razinu od 12. veljače 2016.
Rusija je prošlog petka odbila prijedlog Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o smanjenju opskrbe za dodatnih 1,5 milijuna barela dnevno, povrh već utanačenih 1,7 milijuna barela dnevno. Moskva je bila spremna tek produljiti važeći sporazum koji istječe krajem mjeseca.


Poručili su i da bi mogli povećati proizvodnju, dodajući da im niske cijene nafte u idućih šest do 10 godina ne bi predstavljale problem.


Saudijska Arabija odgovorila je sniženjem službene cijene nafte za šest do osam dolara po barelu. Najavili su i povećanje proizvodnje u travnju unatoč smanjenoj potražnji zbog epidemije koronavirusa.


Rijad namjerava povećati proizvodnju na više od 10 milijuna barela dnevno nakon isteka važećeg sporazuma o ograničenju proizvodnje krajem ožujka, kazala su u nedjelju za Reuters dva neimenovana izvora. Proteklih mjeseci proizvodili su 9,7 milijuna barela dnevno.


“Sporazum je od samog početka bio osuđen na propast”, kostatira Matt Stanley iz Starfuelsa. Njegov je glavni rezultat veći tržišni udio američkih proizvođača nafte iz škriljaca, dodaje.


Najava povećanja proizvodnje vremenski se poklopila s očekivanjima slabljenja potražnje zbog posustajanja gospodarstva pod utjecajem epidemije koronavirusa.


Nastojanja Kine da zaustavi širenje koronavirusa prouzročila su poremećaje u drugom gospodarstvu svijeta. Smanjene su i isporuke nafte u najvećeg uvoznika u svijetu a virus se u međuvremenu proširio i na druga velika gospodarstva, poput Južne Koreje i Italije.


U takvim je okolnostima Međunarodna agencija za energetiku (IEA) danas procijenila da će se potražnja za naftom ove godine smanjiti za 99 tisuća barela dnevno u odnosu na 2019. godinu. Bio bi to prvi pad potražnje od 2009. godine.


Ako vlade ne uspiju ograničiti širenje virusa, potražnja bi se mogla smanjiti i za 730 tisuća barela dnevno, procjenjuju u IEA-i.


Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 48,33 dolara, što znači da je bila 3,41 dolara niža nego prethodnog dana trgovanja.