Šef Stožera

Božinović najavio mogućnost ukidanja zabrane rada nedjeljom. Evo o čemu to ovisi

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Potvrdio je i da se razgovara o ukidanju zabrane rada nedjeljom kao epidemiološkoj mjeri i kao mogućnost najavio da to bude u sljedeća dva tjednaŠef Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar Davor Božinović u subotu je najavio mogućnost ukidanja neradne nedjelje u iduća dva tjedna, ako i dalje ostane sadašnja povoljna epidemiološka slika, s obzirom na to da Hrvatska nakon 89 dana nema nijednog novooboljelog od koronavirusa.


Božinović je u Vijestima RTL-a izrazio zadovoljstvo današnjim podatcima, rekavši kako je danas “odličan dan”, ali i da još uvijek nije vrijeme za proglašenje kraja epidemije koronavirusa.


“O tome će procjenu dati epidemiološka struka, s obzirom na događanja u okruženju i na globalnoj razini”, dodao je.
Hrvatska se otvara, ali sve pod striktnom primjenom osnovnih epdemioloških uputa, rekao je te o eventualnom proglašenju kraja epidemije podsjetio, da je procedura poznata i da to predlaže HZJZ ministru zdravstva.


“A kad će to biti ovisi o nizu faktora”, dodao je.


Potvrdio je i da se razgovara o ukidanju zabrane rada nedjeljom kao epidemiološkoj mjeri i kao mogućnost najavio da to bude slijedeća dva tjedna.


“O tome se razgovara, promišlja, to je također epidemiološka mjera čije učinke prati HZJZ.


O tome će se sigurno razgovarati idućih dana i ako ostane ovakva povoljna epidemiološka slika legitimno je da se ukine i ta zabrana”, rekao je.


Na ponovljeni upit je li realno da to bude za dva tjedna, ponovio je da će preporuku dati struka, a njegovo je mišljenje kako je realno da se odluka o zabrani rada nedjeljom promijeni u iduća dva tjedna.


“Na temelju onoga što sam od njih čuo i o čemu se razgovaralo, ako ostane ovakva slika, moguće je da se u dva tjedna ta odluka promijeni”, najavio je ministar unutarnjih poslova.


Naveo je i da je u Hrvatsku ovih dana ušlo oko 7.500 građana EU, najviše iz Slovenije.