inistarstvo kulture

»Benčić« i dalje na čekanju

Maja Hrgović

Na rekonstrukciju i uređenje kompleksa »Rikard Benčić« još će se pričekati. Dosad je uloženo 5,25 milijuna kuna, dovršena je dokumentacija, a projekt će biti predložen za financiranje sredstvima Europske unijeZAGREB  Usprkos nepovoljnoj financijskoj situaciji u kulturi, koja je alarmantnu kriznu točku dosegnula kad je u rebalansu proračuna kulturi dopalo rekordno niskih 0,49 posto, Ministarstvo kulture je u ovoj godini ipak uspjelo postići određene rezultate, kojima se ministrica Andrea Zlatar pohvalila na jučerašnjoj konferenciji za novinare.


– Iako je rad Ministarstva nevidljiv, rezultati su vidljivi – rekla je Zlatar.


   Ovo su neki od ove godine dovršenih projekata koje je istaknula: izgrađene su četiri narodne knjižnice u manjim mjestima; digitalizirana su kina u Valpovu, Đakovu,Visu, Ivancu, Metkoviću i na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu; stabilizirane su intendantske krize u nacionalnim kazališnim kućama; bezbolno je potpisan kolektivni ugovor s djelatnicima javnih ustanova u kulturi; dovršen je i u funkciju stavljen Gradski muzej Vukovar; obilježena je 100. obljetnica Prvog svjetskog rata…
   Ukupno je Ministarstvo sufinanciralo 3.864 programa i kulturnih događanja, iznosom od 206,6 milijuna kuna.


   Ministrica Zlatar zadovoljna je projektom »Ruksak pun kulture« koji je školarcima omogućio sudjelovanje u šarolikoj paleti kulturnih sadržaja, od predstava do radionica. Iduće godine taj će program obuhvatiti i građane treće dobi.


   – Privodimo kraju pregovore s HBOR-om u vezi posebne linije kreditiranja nakladnika, za podršku knjižarstvu i produkciji. Ovakva će financijska podrška omogućiti nakladnicima da riješe svoju nelikvidnost, da riješe problem s distribucijom – rekao je njen pomoćnik u Ministarstvu Vladimir Stojsavljević. Spomenuo je i da je razrađena strategija za poticanje čitanja.


   Njen pomoćnik Berislav Šipuš naveo je projekte koje će Ministarstvo kulture dovršiti dogodine: Muzej vučedolske kulture, Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju, Muzej Oluja ’95 u kninskoj tvrđavi, Prirodoslovni muzej u Metkoviću…


   Na dovršenje rekonstrukcije i uređenja kulturno-turističko-poduzetničkog i administrativnog kompleksa »Rikard Benčić« u Rijeci još će se pričekati. U obnovu i sanaciju zgrade tvornice do 2014. godine uloženo je 5,25 milijuna kuna, dovršena je kompletna dokumentacija, a projekt će biti predložen za financiranje sredstvima Europske unije. Kompleks će se dovršavati zgradu po zgradu: prva u realizaciju kreće zgrada Šećerane.


   Ministarstvo kulture u 2015. godini planira proračun u iznosu od gotovo 868 milijuna kuna, a dodatnih 58 milijuna kuna dolazi iz sredstava Europske unije. U odnosu na rebalans proračuna za 2014. godinu, proračun za 2015. godinu uvećan je za dodatnih 20 milijuna kuna.