Istječe moratorij

BAT sklon odlasku iz Hrvatske, Vlada želi sačuvati duhanski biznis: Je li u pitanju samo prijetnja zbog trošarina?

Jagoda Marić

Foto Milivoj Mijošek, Glas Istre

Foto Milivoj Mijošek, Glas Istre

Vlada će BAT, ako namjerava zatvoriti tvornicu, pokušati odvratiti od tog nauma, jer je osim radnih mjesta u pitanju i egzistencija više stotina proizvođača duhana po Slavoniji i PodraviniZAGREB – Hoće li British American Tobacco (BAT) po drugi put u 15 godina doista napustiti Hrvatsku i hoće li to značiti kraj proizvodnje cigareta i zatvaranje tvornice u Kanfanaru u kojoj radi 500 ljudi, pitanje je kojim se jučer bavila poslovna zajednica u Hrvatskoj, a iz samog BAT-a na njega nisu dali jasan odgovor.


O takvom se raspletu, kao i nezadovoljstvu investicijskom klimom u Hrvatskoj u poslovnim krugovima govori još od ožujka, ali moguće je da se obnova te priče samo poklopila s činjenicom da ove godine istječe moratorij od pet godina na gašenje tvornice koliko je Adris dogovorio kad je prodavao Tvornicu duhana Rovinj BAT-u.


– BAT kontinuirano radi evaluaciju proizvodnih lokacija, jedini je komentar koji smo službeno mogli dobiti iz te kompanije na mogući odlazak iz Hrvatske i zatvaranje tvornice u Kanfanaru, što za sobom povlači i pitanje opstojnosti proizvodnje duhana u Slavoniji i Podravini.
Iz tog se odgovora može zaključiti da BAT traži državu koja bi bila povoljnija za njihovo ulaganje i koja bi proizvodnju učinila profitabilnijom, ali i da bi se, ako dobiju povoljnije uvjete poslovanja, možda mogli zadržati u Hrvatskoj.


Velika ulaganja


U Adria regiji BAT-a, kojom se iz Zagreba upravlja s tržištima još sedam zemalja, i inače nisu pretjerano izlazili u javnost sa svojim planovima, pa je i bivši direktor Antal Bekefi u jednom od rijetkih istupa, u intervjuu za Globus prije dvije godine, govorio o tome da je »poslovna i politika klima u Hrvatskoj zahtjevna, da je takva i u regiji, ali da bi Vlada trebala raditi na stvaranju boljeg okruženja za poslovanje«.


Hrvatskoj je posebno zamjerao visoku poreznu presiju na rad, na osobni dohodak, ali i na porez na dodanu vrijednost, na potrošnju, dok većina država u jednom segmentu ima veću, a u drugom nižu poreznu presiju.


Foto Glas Istre


Upravo su zbog investicijske klime, koju su procjenjivali neprijateljskom i nepovoljnom, Britanci već jednom napustili svoje poslovanje u Hrvatskoj i to u Tvornici duhana Zadar 2005. godine, kad su TDR-u pokušavali »oteti« dio tržišta.


Dominantnu ulogu na duhanskom tržištu u Hrvatskoj osvojili su deset godina kasnije kad su za 505 milijuna eura kupili TDR. U međuvremenu su u tvornicu u Kanfanaru uložili najmanje 40 milijuna eura, a novi direktor Adria regije Zvonko Kolobara prigodničarski je u siječnju ove godine poručivao da »BAT u ovoj regiji ima snažnu tržišnu poziciju, kvalitetne odnose sa svim ključnim dionicima i izvrstan tim« te je najavljivao fokus na jačanju biznisa u svim segmentima i nastavak ulaganja u zaposlenike čiji je talent sve više prepoznat i na razini BAT grupe.


No, sada bi prije svega BAT trebao reći hoće li nastaviti proizvodnju u Kanfanaru, jer njihove neodređene poruke podgrijavaju opciju da se već spremaju za odlazak ili da tu svojevrsnu »prijetnju« koriste kako bi radili pritisak na Vladu primjerice zbog poreznog tretmana, u što ulazi i trošarinski sustav, koji je u Hrvatskoj niži od većine EU zemalja.


No, cigarete su zbog europskih trošarina u Hrvatskoj skuplje nego u susjedstvu, što pogoduje sivom tržištu.


Upitna pozicija iNovina


Kad se posljednji put mijenjala trošarinska regulativa ministar financija Zdravko Marić govorio je i o tome da je cilj da politika tih posebnih poreza bude predvidljiva i investitorima i proizvođačima, između ostaloga i duhanskih proizvoda.Jučer nam je pak kazao da on nema nikakvih saznanja o poslovnim planovima BAT-a, ali je otkrio da se o budućnosti duhanskog biznisa u Hrvatskoj razgovaralo s predstavnicima TDR-a, odnosno BAT-a.


– Pričali smo već o budućnosti duhanskog biznisa s predstavnicima TDR/BAT-a. Na žalost korona kriza nas je prekinula u razgovorima. Plan nam je nastavak razgovora, uz ostalo i oko predvidivosti poslovanja kao što i razumijemo potrebu za donošenjem trošarinskog kalendara.


Istovremeno je za državu i zaposlenike bitna opstojnost i tvornice i uzgoja duhana te zbog toga itekako imamo razloge za daljnje razgovore i unapređenja uvjeta poslovanja kao i za sve druge poduzetnike, kazao nam je Marić.


Vlada će dakle BAT, ako i ima namjeru zatvoriti proizvodnju u Kanfanaru, pokušati odvratiti od tog nauma, jer je osim radnih mjesta u toj istarskoj tvornici u pitanju i egzistencija više stotina proizvođača duhana po Slavoniji i Podravini.


Odlazak iz osnovnog biznisa, odnosno duhanske proizvodnje, otvara i pitanje BAT-ove pozicije u tvrtki iNovine, koja u hrvatskoj ima preko 200 kiosaka, a koju je ta britanska kompanija također preuzela jer su bili dio Adrisove duhanske grupacije.


INovine u Hrvatskoj drugi su najveći maloprodajni lanac u Hrvatskoj, iza Tiska, dok su u Bosni i Hercegovini tržišni lider i pokrivaju oba entiteta i Federaciju BiH i Republiku Srpsku.


Prihodi u duhanskoj industriji u 15 godina prepolovljeni


Prema podacima iz Fininih analiza ukupni prihodi poduzetnika u duhanskoj proizvodnji od 2003. godine do kraja 2018. godine, odnosno u 15 godina prepolovili su se. Od 2,6 milijardi ukupnih prihoda u toj djelatnosti iz 2003. u 2018. godini ostvareno je manje od 50 posto, odnosno 1,17 milijardi kuna.


U toj 2018. godini TDR je ostvario milijardu kuna prihoda i poslovao je s dobiti većom od 40 milijuna kuna, dok s u 2019. godini prihodi pali za 13,5 posto, na 871,4 milijuna kuna, ali je dobit porasla za 67,5 posto i iznosi 68,8 milijuna kuna. U 2017. godini TDR je zabilježio gubitak od 87 milijuna kuna.