"ZELENA" ENERGIJA

Francuska će nacionalizirati proizvođača struje EDF, planiraju ogromna ulaganja u nuklearne reaktore

Hina

Reuters

Reuters

Mogućnost prijelaza EDF-a u državne ruke nagovijestio je ove godine predsjednik Emmanuel Macron, koji ga želi iskoristiti kao glavnu polugu ogromnih ulaganja u nove nuklearne reaktore.PARIZ – Francuska vlada planira u potpunosti nacionalizirati proizvođača struje EDF, najavila je u srijedu premijerka Elisabeth Borne.


“Potvrđujem vam danas da država namjerava kontrolirati 100 posto EDF-ovog kapitala”, izjavila je Borne u govoru u donjem domu parlamenta, skicirajući prioritete nove manjinske vlade.


Mogućnost prijelaza EDF-a u državne ruke nagovijestio je ove godine predsjednik Emmanuel Macron, koji ga želi iskoristiti kao glavnu polugu ogromnih ulaganja u nove nuklearne reaktore.
Premijerka nije u govoru precizirala hoće li vlada kompaniju nacionalizirati posebnim zakonom ili otkupom udjela manjinskih dioničara niti je navela konkretan datum, napominje Reuters.


Država je trenutno vlasnik 84 posto udjela u kompaniji koja kasni s gradnjom novih nuklearnih elektrana u matičnoj Francuskoj i u Britaniji i probijanjem financijske konstrukcije.


Probleme joj zadaje i korozija na ‘starim’ nuklearnim reaktorima pa je polovinu bila prisiljena ugasiti.


I vlada joj je otežala poziciju odredbom prema kojoj mora prodavati struju konkurenciji uz popust, u razdoblju rekordno visokih cijena.


U EDF-u procjenjuju da će im dobit zbog smanjene proizvodnje pasti za 18,5 milijardi eura. Popust bi ih trebao stajati 10,2 milijarde eura. Procjenjuju istodobno da će im dug ove godine porasti 40 posto i premašiti 61 milijardu eura.