Pokrenuta istraga

Franciškoviću istražni zatvor, njegov sudrug osumnjičen za poticanje na terorizam na slobodi

Hina

Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

Tužiteljstvo sumnja da su pozivali građane na nasilnu smjenu legalno izabrane vlastiSutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda u subotu navečer odredila je istražni zatvor Marku Franciškoviću osumnjičenom za javno poticanje na terorizam, dok je suokrivljenik Natko Kovačević pušten da se brani sa slobode, uz mjere opreza.


Državno odvjetništvo ranije je za ovu dvojicu zatražilo istražni zatvor nakon što je protiv njih pokrenulo istragu zbog javnog poticanja na terorizam tijekom prosvjeda protiv covid potvrda.


Franciškoviću je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja nedjela, dok će se Kovačević, koji je pušten na slobodu, morati svaki tjedan javljati u policijsku postaju.
Franciškovićev odvjetnik medijima je kazao da “njegov branjenik nikoga nije poticao na naslije i da je postupao miroljubivo”.


Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u subotu je pokrenulo istragu protiv Marka Franciškovića i Natka Kovačevića koje sumnjiči za kazneno djelo javnog poticanja na terorizam.


Ne otkrivajući identitet, Tužiteljstvo je izvijestilo da je nakon ispitivanja pokrenulo istragu protiv dvojice hrvatskih državljana rođenih 1970. i 1965.


Tužiteljstvo sumnja da su Francišković i Kovačević “postupali s ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske, nezadovoljni radom tijela državne vlasti”.


U Zagrebu se okupili fanovi osumnjičenog za poticanje terorizma, viču da ruše Vladu 18.12.Osnovano se sumnja da su okrivljenici tijekom studenog 2021., u svrhu realizacije svog protupravnog djelovanja, istupali na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima zbog protivljenja odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite uvedenima radi suzbijanja pandemije zarazne bolesti covid -19 te objavljivali snimke tih i drugih istupa.


Također, osnovano se sumnja da su putem javno dostupnih internetskih platformi pozivali građane iz svih dijelova Hrvatske, kao i iz inozemstva, da dođu u Zagreb te da se okupljaju i po drugim gradovima te pozivali građane na napade tjelesnog integriteta drugih osoba, članova Vlade i zastupnika u Hrvatskom saboru, pozivali na zauzimanje Hrvatske radiotelevizije, drugih javnih objekata i infrastrukture, te na nasilne metode borbe protiv legalnih institucija, nasilnu promjenu Ustavom utvrđenog poretka i nasilnu smjenu legalno izabrane vlasti u Republici Hrvatskoj.


Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo je od sucu istrage da ovoj dvojici odredi istražni zatvor.


Kriminalističko istraživanje proveli su policijski službenici Službe terorizma Uprave kriminalističke policije u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu.