Prosvjed

U Zagrebu se okupili fanovi osumnjičenog za poticanje terorizma, viču da ruše Vladu 18.12.

Portal Novi list

Foto Screenshot Twitter Dino Goleš, Nova TV

Foto Screenshot Twitter Dino Goleš, Nova TV

Okupilo se između 200 i 300 ljudi, a govornici putem megafona uzvikuju imena osumnjičenih za poticanje na terorizam - Marka Franciškovića i Natka KovačevićaProsvjedi protiv korona-mjera nastavljeni su ove subote u Zagrebu.


Na tamošnjem Trgu Francuske Republike okupilo se između 200 i 300 ljudi, a govornici putem megafona uzvikuju imena osumnjičenih za poticanje na terorizam – Marka Franciškovića i Natka Kovačevića, javlja Nova TV.


“Vlada će pasti!”


Čitav skup nadgleda policija, a sve se snima.
Šire se već uobičajene poruke protiv cijepljenja i covid potvrda. Organizatori su pozvali na rušenje Vlade. Premijeru Andreju Plenkoviću poručuju – Vlada će pasti!Najavili su i datum kad će “rušiti Vladu”: 18. prosinca.


“Hrvatski narod ne može biti taoc teroristima koji gore u Vladi Republike Hrvatske ubijaju, maltretiraju i iseljavaju Hrvate.


Ovo ne može biti samo prosvjed protiv covid potvrda. Svi će se ujediniti i mi ćemo srušiti ovu nakaznu vlast. Pala je Vlada Jadranke Kosor, nemoj Andrej Plenkoviću da vidiš kako ćeš ti pasti”, riječi su jednog od govornika, prenosi Dnevnik.hr.


Žele pozdraviti privedene


Dio se prosvjednika, njih 50-ak, preselio pred Županijski sud gdje bi uskoro na ispitivanje trebali biti dovedeni Marko Francisković i Natko Kovačević.


Uzvikuju ‘”U boj, u boj, za narod svoj”. Nema nereda, ni incidenata, a policija i dalje sve snima.


Cilj je prosvjednika, čini se, pozdraviti privedene, koje policija sumnjiči za poticanje na terorizam.U policiji su pojasnili da istražuju sumnje u “radnje kojima se potiče na narušavanje temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih ili društvenih struktura Republike Hrvatske napadom na tjelesni integritet drugih osoba i na javne objekte”.


Policija je uhitila članove udruge Pravednik, među njima Marka Franciškovića i Natka Kovačevića.


Francišković je bio jedan od govornika na nedavno održanom prosvjedu protiv covid potvrda u Zagrebu i Šibeniku.


Kovačević je, pak, 2016. godine gostovao u HRT-ovoj emisiji u kojoj je iznio teoriju prema kojoj osnivač i vlasnik Microsofta Bill Gates ”želi pobiti Hrvate”.


Traži uvođenje radnih logora


Podsjetimo, Marko Francišković je nakon velikog prosvjeda protiv covid potvrda u Zagrebu dio prosvjednika doveo pred zgradu HRT-a. Zahtijevali su su da ih HRT pusti u program uživo kako bi se obratili narodu.


U naumu ih je spriječila interventna policija.


Dok Francišković sebe opisuje kao publicista, ekonomista i antiglobalističkog i euroskeptičkog političkog aktivista, u javnosti je postao poznat 2007. godine, zahvaljujući svojem radu “Program nacionalnog opstanka”, u kojem je iznio ekstremistički program.


Zalagao se za uvođenje izvanrednog stanja u Hrvatskoj, ukidanje Sabora i političkih stranaka i “kristocentričnu ekonomiju” kroz uspostavljanje radnih logora za “izdajnike, pljačkaše”. Prema Franciškovićevom tumačenju, logoraši bi tako odradili svoj “dug naciji”.


Prešao na islam i želi šerijat u Hrvatskoj


Iz nekog razloga, zahvaljujući iznesenom u tom radu, bio je suradnik Ante Lauca s Ekonomskog fakulteta u Osijeku, oca Gordana Lauca, na njegovom znanstvenom projektu.


Ante Lauc branio je svog suradnika 2007. godine riječima: “On razvija kristocentričnu ekonomiju koja se ne zasniva na novcu kao primarnom kapitalu, nego na Bogu”.


Godine 2013. Francišković je prijetio oružjem Ranku Ostojiću. Osuđen je na boravak u psihijatrijskoj ustanovi i mjeru prisilnog liječenja.


Nakon izlaska s liječenja Francišković je prešao islam. Prije dvije godine objavio je knjigu “Hrvatski džihad”, u kojoj traži uvođenje šerijata u Hrvatsku.