Ministar gospodarstva

Filipović objavio koliko plina sami proizvodimo: “Opskrba nije ugrožena, svi će imati plina”

P. N.

Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Kaže i kako “57% plina zadovoljavamo putem LNG-a, 21% je vlastita proizvodnja, a ostatak ćemo imali putem skladišta Okoli”.Ministar gospodarstva Davor Filipović bio je na predstavljanju projekta skladišta podzemnog plina Okoli, javlja Televizija N1.


Kratko se obratio javnosti.


“Nema nikakve potrebe to dovoditi u pitanje, skladište podzemnog plina Okoli će do jeseni sigurno biti popunjeno na 90% kapaciteta. Cijene jesu visoke. Ovo je neuobičajena situacija. U normalnim okolnostima one bi sada bile niže, a više krajem godine, međutim kada se radi o sigurnosti opskrbe naših sugrađana tada treba djelovati i u tom smjeru ćemo ići”, rekao je.
Dodao je i kako smo zbog LNG-a u lagodnijoj poziciji od drugih EU zemalja. Kaže i kako “57% plina zadovoljavamo putem LNG-a, 21% je vlastita proizvodnja, a ostatak ćemo imali putem skladišta Okoli”. Naglasio je kako opskrba nije ugrožena i da će svi imati plina.


“O detaljima ću reći kada za to dođe vrijeme. Danas je poslan jasan signal od strane EK kako oni vide Hrvatsku. U tom planu je navedena važnost LNG-a i proširenja kapaciteta i plinovoda prema Sloveniji kako bismo plin mogli dostaviti i tim zemljama. Postoji mogućnost da se kapaciteti udvostruče”, zaključuje.