ZLOČIN NE ZASTARJEVA

EK osudila revizionizam i nijekanje genocida u BiH, Dodik prijeti odcjepljenjem Republike Srpske

Hina

REUTERS

REUTERSBRUXELLES – Europska komisija primila je na znanje odluku Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Inzka o izmjeni kaznenog zakona te zemlje kojima se zabranjuje i zatvorom sankcionira nijekanje ratnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici te ističe da su revizionizam i nijekanje genocida protivni temeljnim europskim vrijednostima.


“Primili smo na znanje usvajanje zakona o nijekanju genocida, odluku koju je donio visoki predstavnik Valentin Inzko. Da budemo vrlo jasni: revizionizam i nijekanje genocida proturječi temeljnim europskim vrijednostima”, kaže se u reakciji iz Ureda Visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella.


Borrellova glasnogovornica ističe da je pomirenje jedan od prioriteta za Bosnu i Hercegovinu na njezinu putu prema EU-u.
“EU očekuje od čelnika Bosne i Hercegovine da djeluju suvereno, poduzimaju konkretne korake i  promiču okruženje koje pridonosi pomirenju kako bi se prevladalo nasljeđe rata”, ističe glasnogovornica Komisije.


Ona također ponavlja privrženost EU-a suverenosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine te poziva političke čelnike da se suzdrža od zapaljive retorike i poduzimanja bilo kakvih koraka koji bi mogli potkopati europsku perspektivu zemlje.


Odluku visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka da nametne zakon kojim se kažnjava nijekanje ratnih zločina političari u toj zemlji su očekivano različito ocijenili a član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je najavio kako u Republici Srpskoj taj zakon neće provoditi te je zaprijetio odcjepljenjem od BiH.