(NE)STABILNA VLADA

DORH sumnjiči ministre za korupciju, ali koalicija – nikad čvršća. Hrebak: ‘Nije nam ugodno, ali podržavamo Plenkovića’

Dražen Ciglenečki

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

HSLS podržava premijera u okolnostima agresije na Ukrajinu i općenito sigurnosne situacije u Europi, mislim da je u tom kontekstu vladajuća većina čak čvršća nego što je bila prije, rekao nam je jučer predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.ZAGREB – Danima su iz vladajuće koalicije stizale informacije da će ministar Josip Aladrović podnijeti ostavku, da je za njega pretežak teret upravljati svojim resorom i paralelno raditi na obrani u predmetu koji je protiv njega otvorilo Državno odvjetništvo, ali premijer Andrej Plenković presjekao je u utorak sva nagađanja što će biti s njegovim bliskim suradnikom.


Dakle, Aladrović će napustiti Vladu samo ako bi sud potvrdio optužnicu koju će vjerojatno protiv njega podići DORH, a za taj stav premijer ima podršku svih koalicijskih partnera. S obzirom na to da je u identičnoj situaciji kao Aladrović i potpredsjednik Vlade Boris Milošević, koji se našao na udaru USKOK-a, razumljivo je da SDSS ne traži ostavku ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.


Čačić suglasan


Reformist Radimir Čačić već je ranije objavio da, što se njih tiče, Aladrović ne bi mogao ostati u Vladi tek ako mu sud potvrdi optužnicu, pa se, znači, Plenković i on sada slažu o tome. U posljednje je vrijeme premijer imao poteškoća s predsjednikom HSLS-a Darijom Hrebakom, koji se usprotivio njegovoj ideji da uhićenog ministra Darka Horvata zamijeni Stjepan Čuraj, te je postojala određena mogućnost da socijalni liberali odluče da neće podržavati Vladu čija su dva člana u statusu okrivljenika. No, Hrebak nije u poziciji da, naročito zbog svih implikacija rata u Ukrajini, baš na svakoj temi zateže odnose s Plenkovićem.


Razjedinjena oporbaIz Mosta su iznova jučer pozvali lijevu oporbu da barem sada podrže njihove inicijative za opoziv Miloševića i Aladrovića, kao i Tomislava Ćorića. No, stajalište SDP-a je nepromijenjeno.
– Činjenica da su Milošević i Aladrović pod istragom, a da ih, unatoč tome, Plenković zadržava u Vladi, pokazuje da tu u pitanju nije pojedinačna odgovornost ministara, nego premijera i HDZ-a. Zato je jedina ispravna inicijativa ona kojom smo zatražili raspuštanje Sabora, kako bi se išlo na prijevremene izbore. Plenković, HDZ i njihovi podržavatelji u Saboru spremni su zatvoriti oči na korupciju i onda su novi izbori jedini izlaz. U tri članice EU-a će se tijekom travnja održati izbori, pa mogu i u Hrvatskoj, iako je u Ukrajini rat, kazao nam je predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Prijedlog oporbe za raspuštanje Sabora može doći na dnevni red za pet tjedana.

– Da je ovo što se događa s dvojicom članova Vlade ugodno za parlamentarnu većinu, nije. Međutim, premijer je taj koji odlučuje, on bira svoj tim, ima širu sliku od nas drugih i stoga najbolje može procijeniti do koje faze ministar može obavljati svoj posao. HSLS, naravno, od svakog ministra očekuje rezultate i ako se Aladrović ne može koncentrirati na dužnost koju obnaša, to je problem. Ali, ponavljam, odluka je isključivo na predsjedniku Vlade i on mora biti spreman na pritisak od strane oporbe i medija, koji sigurno neće izostati. HSLS podržava premijera u okolnostima agresije na Ukrajinu i općenito sigurnosne situacije u Europi, mislim da je u tom kontekstu vladajuća većina čak čvršća nego što je bila prije, rekao nam je jučer Hrebak.


Doba nevinosti


Vodeći dužnosnici HDZ-a trenutačno najviše inzistiraju na tome da se i u Aladrovićevom slučaju mora poštovati presumpcija nevinosti.
– Umjesto presumpcije krivnje, u Hrvatskoj bi morala vladati presumpcija nevinosti. Ne zbog političara, nego radi pravne sigurnosti svih građana. U ovoj fazi postupka u jednakoj su pravnoj poziciji i Državno odvjetništvo i obrana, sud će odlučiti o optužnici, a onda će se u sudskom postupku utvrđivati istina. Imali smo mi ranije i bombastičnijih medijskih napisa o nekakvom kriminalu, da bi se zatim u sudskom postupku ustanovilo da od toga nema ništa, ali u međuvremenu su uništene ljudske sudbine, izjavio je Plenkovićev savjetnik Mario Kapulica, HDZ-ov zastupnik u Saboru.