TRAGIČAN DOGAĐAJ

Danas je od žeđi umrla Poljakinja na Biokovu, HGSS objavio: “Ljudi ne budite glupi, nemojte u planinu”

P. N.

Foto HRZ

Foto HRZ

Njih troje je išlo planinariti prema Nebeskoj šetnici - Skywalku iz zaseoka Vitlići noseći sa sobom samo pet litara vode, a u takvim paklenim uvjetima i u grotlu opasne planine trebalo bi imati barem sedam litara vode po osobi - kaže Ante Kukavica, pročelnik HGSS-ove stanice MakarskaNemilosrdno Biokovo opet je uzelo jedan ljudski život. Godinu dana otkako je smrtno stradao 40-godišnji Lukasz Dariusz Flak, poljski planinski trkač, čije tijelo nikad nije pronađeno, na najopasnijoj hrvatskoj planini život je u četvrtak izgubila i 50-godišnja poljska državljanka, koja je planinarila s kćeri i njezinim prijateljem, javlja Slobodna Dalmacija.


– Njih troje je išlo planinariti prema Nebeskoj šetnici – Skywalku iz zaseoka Vitlići noseći sa sobom samo pet litara vode, a u takvim paklenim uvjetima i u grotlu opasne planine trebalo bi imati barem sedam litara vode po osobi – kaže Ante Kukavica, pročelnik HGSS-ove stanice Makarska, šokiran nerazumnim postupkom stranih turista, koji je završio tragedijom.


– U ovakvim uvjetima se ne ide na planinu! Zašto riskirate glavu za jedan posjet Skywalku? Ostanite u hotelu ili apartmanu pod klimom, iziđite na plažu i na ugodnu večernju šetnju, a posjet Biokovu odgodite kada budu bolji uvjeti za planinarenje, kada prođe ovaj toplotni val. Biokovo neće nestati, bit će na istome mjestu.
Život nesretne žene je izgubljen zbog gluposti, nije mi jasno da su tako nešto mogli napraviti. Da mi sada netko daje deset tisuća kuna da ovog trenutka skuterom odem s djetetom na Svetog Juru, ja bih mu rekao: Ne, hvala – kaže nam pročelnik Kukavica, koji je sudjelovao i u posljednjoj intervenciji na Biokovu.


Prvi čovjek makarskog HGSS-a ističe kako se nesretna žena požalila kćeri i njezinu prijatelju da se osjeća loše.


– Nekako su uspjeli doći do sela, kako su nam rekli kćer i prijatelj, ali su onda napravili nepromišljenu grešku i u takvom je stanju ostavili samu. Nakon što su došli nazad za 10-15 minuta, nje više nije bilo. Pozvali su nas i pronašli smo je nakon brze potrage 110 metara dalje kod jedne stare kuće. Bila je dehidrirana i udarila je glavom o kameni prag, ali uzrok njezine smrti je najvjerojatnije dehidracija, a ne ozljede nastale od tog udarca. Očekujemo da će se to potvrditi i nakon obavljene obdukcije, čije ćemo rezultate dobiti.


Pristupili smo reanimaciji, došla je i Hitna pomoć, ali za nesretnu ženu nije bilo spasa. Ne znamo je li naglo popila veću količinu vode, što također može biti kobno. Uz teško dehidriranu osobu je morao netko ostati, čovjek u takvom stanju treba uzimati vodu kap po kap, treba joj stavljati hladne obloge. Nesretna Poljakinja bi najvjerojatnije preživjela da je nisu ostavili samu – ističe pročelnik Kukavica.


– Nesretna žena je bila mlađa, zdrava, imala je na sebi opremu, gojzerice, ruksak – iznosi Kukavica.


U akciji je sudjelovalo 19 pripadnika HGSS-ove stanice Makarska s osam vozila.