BUROVITO I HLADNO

Crveno upozorenje za područje Kvarnera: Najavljena olujna bura, u Rijeci s udarima većim od 120 km/h

Hina

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Na Kvarneru se očekuje mjestimice jaka olujna bura s najjačim udarima vjetra i do 165 km/h.ZAGREB – Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za ponedjeljak su objavili crveno upozorenje za područje Kvarnera, srednje i sjeverne Dalmacije te područje Velebitskog kanala, očekuje se olujna bura, a podno Velebita orkanska.


Na Kvarneru se očekuje mjestimice jaka olujna bura s najjačim udarima vjetra i do 165 km/h.


Područje Dalmacije također će zahvatiti vrlo jaka, mjestimice olujna bura s najjačim udarima vjetra i do 140 km/h, dok se podno Velebita očekuje orkanska bura s najjačim udarima vjetra do 205 km/h.
Civilna zaštita ističe kako je vrijeme vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima, a prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.


Građane poziva da budu svjesni opasnosti, da obrate pozornost i prate najnovija vremenska izvješća.


Civilna zaštita građanima savjetuje da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putuju, građani trebaju pratiti informacije o prometu.


Objavljeno je i narančasto upozorenje za riječku regiju, gdje se očekuje olujna bura s orkanskim udarima vjetra većim od 120 km/h.


Građani trebaju biti spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.