Velika vatrogasna akcija

VIDEO Gorilo u postrojenju Drvne industrije Klana: “Čulo se nešto nalik eksploziji”

Šarlota Brnčić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Na mjesto događaja izašle su brojne vatrogasne ekipe koje su se promptno uhvatile u koštac s plamenomVatrogasni operativni centar nešto je iza 12 sati uzbunjen dojavom da je u postrojenju Drvne industrije Klana došlo do izbijanja požara i to prema prvim  informacijama – u silosu.


Na mjesto događaja izašle su brojne vatrogasne ekipe koje su se promptno uhvatile u koštac s plamenom.

Foto galerija: Požar u postrojenju tvrtke DI Klana Foto: Sergej DrechslerDa se nešto događa u postrojenju tvrtke DI Klana odmah su shvatili i mještani Klane nakon što su začuli brojne sirene.
-Čuo sam kako kroz Klanu prolaze brojni vatrogasci i pomislio kako to može biti samo drvna industrija. Otišao sam pogledati. U početku je jako dimilo, a sada se još dimi samo iz ventilacije. Mislim da su vatrogasci to jako brzo riješili i da su pri kraju gašenja, ispričao nam je mještanin Klane.Obližnji susjed, koji je želio ostati anoniman, naveo nam je da je čak čuo kao da je nešto eksplodiralo.


Zasad nije poznato što se točno dogodilo i koliko je opožareno silosa, no prema nekim neslužbenim informacijama moglo bi se raditi o čak dva ili tri silosa.


Radnici su se istog trena sklonili od vatre i moguće opasnosti a kako je to izgledalo u onom trenutku kad je požar buknuo ispričao nam je jedan od njih.


-Mislio sam da grmi, da je udario grom ili čak da je došlo do potresa, kad sam odjedanput ugledao plamen. Prostor je krcat prašine i piljevine tako da ne čudi da je jako gorjelo. Vatra je ipak vatra pa smo se svi odmah sklonili na sigurno. Izvana se vidio samo dim jer je sve bilo koncentrirano unutra, ali je baš jako gorjelo, rekao nam je jedan od radnika.


Po okončanju vatrogasne intervencije u DI Klana porazgovarali smo sa zapovjednikom akcije Aleksandrom Nemecom koji nam je kazao kako se radilo o manjem požaru, ali koji je izbio u kompliciranom okruženju što zahtjeva angažman većeg broja ljudi, kao i tehnike.


– Došlo je do zapaljenja piljevine u silosu, a to je kompleks sa 4 ćelije. Prema procjenama, požar je zahvatio sve ćelije, a dim se proširio kroz transportne kanale kroz koje ide piljevina. Ćelije smo gasili vodom, dok je transportne kanale trebalo pomno pregledati. Duže je potrajalo i izvlačenje piljevine. Na osiguranju je ostala još ekipa iz DVD-a Klana, a nakon što više nije bilo izdimljavanja, kazao nam je Nemec.


U akciji je sudjelovalo 12 vatrogasaca sa tri vozila iz riječke Javne vatrogasne postrojbe, a iz DVD-a Klana još dva vatrogasca sa vozilom.