Iznenadni požar

VIDEO/FOTO Lovranski hotel Miramar nestao u plamenu: “Ne izgleda dobro, cijeli je izgorio!”

Aleksandra Kućel Ilić

Fotografije: Edvard Primožić i Marko Gracin

Fotografije: Edvard Primožić i Marko Gracin

Požar je sada pod kontrolom, ne širi se dalje i srećom nema ozlijeđenih. No, što mu je uzrok?Lovranski hotel Miramar je u plamenu, požar je velikih razmjera i objekt nestaje u vatri. Na teren su odmah izašli vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Opatija koji su dojavu o požaru dobili danas u 14.35, a u pomoć su im priskočili i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lovran.Zatim su došli i vatrogasci iz Rijeke i uz pomoć velikih ljestvi pomogli suzbiti vatru.


Foto galerija: Lovranski hotel Miramar izgorio u požaru Foto: Marko Gracin
Hotel je dugi niz godina izvan upotrebe zbog čitavog spleta okolnosti i neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, a uzroci požara se tek trebaju utvrditi, pa je na teren odmah izašla i policija.


Na terenu jake snage vatrogasaca


– U gašenju požara koji je zahvatio napušteni hotel Miramar sudjeluje 19 vatrogasaca s 8 vozila iz Opatije, Rijeke i DVD-a Lovran.Može se reći da je požar sada pod kontrolom, ne širi se dalje i srećom nema ozlijeđenih, a što je dovelo do vatre utvrdit će policija čiji su pripadnici također na terenu.


Foto galerija: Hotel Miramar u Lovranu nestaje u plamenu Foto: Edvard Primožić


Vatrogasci će na terenu provesti cijelu noć kako bi požar držali pod kontrolom i kako bi se mogli približiti objektu koji se urušava i kojemu se zbog opasnosti od daljnjeg urušavanja ne može dovoljno dobro pristupiti – rekao je zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe u Opatiji Zoran Laslavić.U hotelu Miramar su svojevremeno boravili prognanici i od toga vremena, još od 1998. godine je izvan funkcije, a sama građevina koja je nekad bila reprezentativna, izgrađena je oko 1900. godine i imala je kapacitet od 32 sobe s ukupno 60 kreveta.


Hotel godinama propadao


Vlasnici hotela iz LRH pokušavali su ga svojevremeno prodati, no prema raspoloživim podacima, do danas prodaja nije realizirana i objekt je sve više i više propadao, bio je izvan turističke funkcije i na kraju ga je progutala vatra, te razmjere materijalne štete tek treba procijeniti.


Foto Edvard Primožić


– Pao je krov, plamen bukti i čini se da će izgorjeti cijeli hotel – rekao je lovranski načelnik Bojan Simonič šokiran razmjerom ovog požara u samom srcu Lovrana.


Po njegovim riječima, zapaljive stvari u napuštenim objektima poput ovog velika su opasnost, jer se vatra može brzo proširiti i nanijeti štetu okolnim kućama.Naveo je da je srećom okoliš ovog ruševnog objekta bio očišćen od raslinja, što je donekle ublažilo širenje vatre, a pored opsežne vatrogasne intervencije tijekom koje je bila zatvorena gornja lovranska prometnica, u prilog suzbijanju vatre išlo je i kišno vrijeme bez vjetra.Ne izgleda dobro


– Ne izgleda dobro. Miramar je cijeli izgorio – zaključio je lovranski načelnik.U međuvremenu, hrabri vatrogasci iz Opatije, Lovrana i Rijeke svim raspoloživim snagama i koristeći svu potrebnu tehniku, nastoje staviti pod kontrolu vatrenu stihiju.Imaju pune ruke posla, jer se hotel nalazi u samom središtu gradske jezgre i zbog položaja je akcija zahtjevna i neizvjesna, a protegnut će se na cijelu noć.Zanimljivo je da se baš na dan kada je požarom zahvaćen lovranski hotel u Opatiji otvorio dvodnevni, 17. po redu stručni skup vatrogasaca u organizaciji Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije.U kongresnoj dvorani Hotela Ambasador održano je svečano otvorenje stručnog skupa na kojem sudjeluje više od 280 stručnjaka zaštite od požara, vatrogasaca, vatrogasnih zapovjednika, stručnjaka civilne zaštite iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i Kosova.Koliko je važno imati dobro opremljene i obučene vatrogasce koji se na ovakvim skupovima dodatno educiraju, još jednom se pokazalo tijekom ove velike intervencije u Lovranu…
Foto Marko Gracin