Opatijski slučaj zanemarivanja životinje

Udruga ‘Lunjo i Maza’ o spašavanju psa iz pregrijanog automobila: ‘Zbog ovakvog ponašanja vlasnika treba strogo kazniti’

P. N.

Ilustracija / Foto Ivica Galovic/PIXSELL

Ilustracija / Foto Ivica Galovic/PIXSELL

Temeljem nemara i zanemarivanja psa od strane vlasnika, životinja se može oduzeti vlasniku, upozorila je Dolores StangerU svezi dramatičnog spašavanja psa koji je u petak satima bio zatvoren u pregrijanom automobilu u Opatiji, danas je izjavu dala Dolores Stanger, volonterka Liburnijskog društva za zaštitu životinja ‘Lunjo i Maza’.


– Zbog ovakvog ponašanja vlasnika psa treba strogo kazniti kako se zanemarivanje nikad više ne bi ponovilo. Temeljem nemara  i zanemarivanja psa od strane vlasnika, životinja se u takvim slučajevima može oduzeti vlasniku, upozorila je Dolores Stanger iz udruge Lunjo i Maza te dodatno pojasnila kakva se drama odvijala u petak popodne kod opatijske Velike crkve.


– U petak, 23. srpnja 2021. u 18,53 h primila sam poziv kao volonter udruge Lunjo i Maza, s obrazloženjem kako jedan mladi ovčar zatvoren u automobilu njemačke registracije parkiranom kod opatijske crkve u Ulici J. Rakovca treba hitnu pomoć jer je satima bez vode i zraka. Kako udruga nema zakonskih ovlasti djelovati na način da provali u automobil, dali smo gospođi koja nam se javila precizne naputke, uz obrazloženje da je u takvim slučajevima jedino nadležna policija, komunalno redarstvo i veterinarska inspekcija. Nakon nekoliko minuta uvjeravanja i objašnjavanja uspjeli smo postići da policija reagira te poduzme sve potrebne radnje kako bi pomogli psu, ispričala je Dolores Stanger.
– Ovakvo ponašanje i nemar vlasnika predstavlja teško je zanemarivanje  i ugrožavanje života životinje  i kao takvo podliježe sankcijama i kaznama što smo također objasnili gospođi i zatražili od nje da kao prvi očevidac svakako zatraži od policije i komunalnih redara da poduzmu sve potrebne radnje kako bi se vlasnici kaznili, izjavila je Dolores Stanger.


Podsjetimo, pravodobnom reakcijom policije, komunalnih redara i zaposlenika Veterinarske stanice Rijeka te intervencijom bravara, vrata automobila su u petak navečer nasilno otvorena te je iscrpljeni pas pušten na zrak i napojen, da bi zatim stigli vlasnici kojima je životinja vraćena.


Iz udruge ‘Lunjo i Maza’ pozivaju policiju, komunalne redare i Veterinarsku stanicu Rijeka da učine sve što je moguće kako bi kaznili neodgovornog vlasnika psa i oduzeli mu zanemarenu životinju.