Zabrana diskriminacije

Premlatio lezbijku, kaznili ga s 300 kuna, EU sud sad opalio masnu kaznu Hrvatskoj

Portal Novi list

Foto Igor SOBAN / PIXSELL

Foto Igor SOBAN / PIXSELL

Napao ju je muškarac vičući joj da sve lezbijke treba ubiti. Izudarao ju je po cijelom tijelu, a prestao je tek kada mu je jedan od njezinih prijatelja zaprijetio plinskim pištoljemEuropski sud za ljudska prava dosudio je 10 tisuća eura odštete 28-godišnjoj djevojci, koja je ispred noćnog kluba u Hrvatskoj pretučena samo zato što je lezbijka. EU sud utvrdio je da hrvatske vlasti nisu adekvatno sankcionirale taj zločin.


Njen napadač dobio je samo novčanu kaznu od 300 kuna, kao da je napravio samo kakav prekršaj, a nije kažnjen zbog zločina iz mržnje.


Sud je utvrdio kako je povrijeđeno pravo na zabranu mučenja i nečovječnog postupanja te pravo na zabranu diskriminacije.
U postupku pred Europskim sudom za ljudska prava zastupale su ju hrvatske odvjetnice Ana Bandalo i Natalija Labavić, koje su za Telegram potvrdile kako su zadovoljne ovakvom presudom.


“Hrvatska pravosudna tijela konstantno čine takve propuste kod procesuiranja zločina iz mržnje”, rekla je za Telegram odvjetnica Bandalo.


Napad se dogodio 13. siječnja 2010. kada je djevojka sa svojom partnericom i još nekoliko cura izlazila iz noćnog kluba.


Napao ju je muškarac vičući joj da sve lezbijke treba ubiti. Izudarao ju je po cijelom tijelu, a prestao je tek kada mu je jedan od njezinih prijatelja zaprijetio plinskim pištoljem. Za sve to kažnjen je samo smiješnom novčanom kaznom.


Europski sud za ljudska prava primijetio je kako se domaća tijela u procesuiranju ovog događaja nisu bavila elementima kaznenog djela počinjenog iz mržnje, te da je kazna koja je izrečena počinitelju bila preblaga i neodgovarajuća.


Nakon što je pokrenut prekršajni postupak, napadača se više nije moglo kazneno goniti. Prema mišljenju Europskog suda za ljudska prava nadležna hrvatska tijela trebala su sagledati sve elemente.


Međutim, domaće vlasti su se nepotrebno dovele do situacije da zbog pokretanja neučinkovitog prekršajnog postupka nisu mogle primijeniti relevantne odredbe domaćeg kaznenog zakona o zločinu iz mržnje, obrazložio je Europski sud.


. Žrtvi je dosuđeno 10 tisuća eura odštete i još 5.200 eura naknade troškova, javlja Telegram.