Udruga Adela

Osječanke sudu i policiji sedam mjeseci od ubojstva Mihaele Berak poručile: “Gledamo vas”

Portal Novi list

Foto Screenshot Udruga Adela

Foto Screenshot Udruga Adela

Djevojku Mihaelu Berak ubio je policajac Marko Smažil, koji ju je kratko poznavaoOsječka udruga Adela danas je simboličkom akcijom upozorila sud da i sedam mjeseci od kada je policajac Marko Smažil ubio Mihaelu Berak prate njihov rad po ovom, ali i drugim pitanjima od javnog interesa.


– Optužnica je podignuta, predmet je na sudu, te posuđenim stihom pjesme „Every Breath You Take“ sudsku vlast Republike Hrvatske upozoravamo da pratimo i da ćemo pratiti što se događa, a ovim kratkim priopćenjem želimo poručiti policiji da nismo odustali od traženja preispitivanja njihovoga djelovanja u prva dva tjedna nakon gore spomenutog femicida, te ćemo s preispitivanjem nastaviti kada se formira vlada s novim ili starim ministrom unutarnjih poslova.


Plahtu s porukom smo ostavili na građevinskoj ogradi te će je moći pogledati i kroz prozore kad god požele, a papire smo, naravno ponijele sa sobom, poručuju iz udruge Adela.
Udruga za ženska ljudska prava i razvoj demokracije Adela nastala je iz neformalne inicijative Kava za ženska prava i prva je osječka feministička udruga.Podsjećamo, prije točno sedam mjeseci policajac Marko Smažil službenim je pištoljem ubio djevojku Mihaelu Berak, s kojom se kratko viđao.


Smažil je lagao policiji da se Mihaela sama ubila, a alibi si je pokušao osigurati tako što je zvao hitnu pomoć, oca i šefa policije. U spašavanju sebe ispočetka je bio i uspješan, osječka policija slučaj je okarakterizirala kao blaže kazneno djelo dovođenja u opasnost općeopasnom radnjom ili sredstvom.


Međutim, Državno odvjetništvo odmah je slučaj prekvalificiralo u namjerno ubojstvo. Smažil je potom tijekom ispitivanja promijenio priču i tada tvrdio da je upravo on upucao djevojku, ali “slučajno”.


Protiv Smažila je nakon nekoliko mjeseci podignuta optužnica. Trenutno se nalazi u istražnom zatvoru.