Darko Glažar

Lučki kapetan opisao potragu za ocem i sinom: Doživjeli su šok, našli su ih bose na oštrom kamenju

Portal Novi list

HGSS-ovci su oca i 9-godišnjeg sina iz Njemačke našli na nepristupačnom predjelu južno od Vrbnika, 500 metara od obale. Dali su im obućuOtac i njegov devetogodišnji sin, njemački državljani, uspješno su spašeni danas popodne na Krku nakon što im se sinoć izgubio svaki trag kad su na SUP dasci iz Klenovice, unatoč jakom vjetru i nepovoljnim meteorološkim uvjetima, krenuli prema Krku na kupanje.


Kako se nisu vratili niti se javljali njihova supruga, odnosno majka zatražila je pomoć. Traganjem je koordinirala Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru (MRCC Rijeka).


Tragalo se cijelu noć


Sudjelovala je Lučka kapetanija Rijeka i mjesno nadležna Lučka ispostava Novi Vinodolsku, a u traganu su angažirane jedinice Pomorske i aerodromske policije Rijeka te Obalne straže RH.
Foto LI Novi Vinodolski


Podignut je i avion obalne straže te helikopter Mi-8 MORH-a, a u potragu se uključila i ekipa HGSS-a sa 17 ljudi.


U subotu navečer tragali su na području krčkog akvatorija, na području od Klenovice prema otoku. U ponedjeljak ujutro Lučka ispostava Novi Vinodolski pronašla je SUP dasku s jednim veslom kod istočne obale otoka Krka.


 


Pripadnici HGSS-a oko 15 sati na Krku su pronašli oca i dječaka. Tijek akcije otkrio je riječki lučki kapetan Darko Glažar.


On nam je ranije danas potvrdio da su otac i sin pronađeni živi i zdravi te da se brodom Lučke kapetanije prebacuju u Novi Vinodolski.


HGSS im dao obuću


“Kada smo našli neoštećenu dasku, to je bio dobar znak da ljudi nisu stradali jer nije uništena, pa smo po logici stvari išli prema kopnu.Angažiran je HGSS, 17 osoba i četiri vozila. Otprilike 500-tinjak metara od mjesta gdje su trebali izaći na kopno su pronađeni. Najbliže mjesto je Vrbnik, rekao je za Glažar za HRT.


Pronađeni su oko 2 milje južno od Vrbnika, na jednom nenaseljenom mjestu, teško pristupačnom predjelu s oštrim stijenama.Darko Glažar objanio je da su otac i sin spušteni na obalu. HGSS im je dao obuću jer su bili bosi. Preuzelo ih je plovilo Lučke kapetanije Rijeka i prevezlo u Novi Vinodolski.


Ne izlazite na more za jakog vjetra


Ondje ih je čekala supruga, odnosno majka.


 


“U dobrom su psihofizičkom stanju i ne zahtijevaju medicinsku pomoć. Pretrpjeli su šok. Otac je ’90. godište, a dijete je rođeno 2013. godine”, ispričao je Glažar HRT-u.


Zahvalio se svima koji su sudjelovali u potrazi. Na građane je apelirao da ne izlaze na more tijekom jakog vjetra, posebice ne s malim djetetom te da prate meteorološku prognozu.