Izletio pred automobil

Kako se vuk našao na autocesti kod naplatnih kućica na Grobniku? ‘Imao je ogrlicu. Zvao se Anton i stigao iz Slovenije’

Sanja Gašpert

Praćenje vuka pokazalo je da je neko vrijeme boravio na prostoru Gorskog kotara i oko Senja, a spuštao se i do zaleđa Dalmacije. Naime, Hrvatski interventni timovi vuka prate po ogrlicama s kopčom za praćenjeRIJEKA – Vuk koji je u srijedu ujutro smrtno stradao u sudaru s automobilom zvao se Anton, bio je mužjak, starosti između šest i sedam godina, s ogrlicom za praćenje koja mu je stavljena u Sloveniji. Stradao je na autocesti Rijeka – Zagreb, između čvora Čavle i čvora Kikovica.


Istrčao pred auto


– Dojavu o ovom nesretnom slučaju dobili smo od vlasnika automobila koji je sudjelovao u nesreći, odnosno koji se sudario s nesretnim vukom. Dogodilo se to kod naplatnih kućica na Grobniku. Automobil je dolazio iz smjera Grobnika prema Rijeci i uključivao se na autocestu i pritom je došlo do neizbježnog sudara. Naime, vozač je zbog uključivanja na glavnu prometnicu gledao na drugu stranu da vidi ima li slobodan prolaz i pritom mu je vuk istrčao pred auto. Kada ga je ugledao, bilo je kasno. I djelatnik na naplatnoj kućici kazao je kako je vidio vuka kako preskače žicu, a koja je po meni bila preniska. Na to stalno ukazujemo, potrebno je napraviti višu žicu, jer su na tim područjima već stradavali jeleni i srne, kaže glavni lovnik Lovačkog društva Jelen Čavle Zoran Lukić. Dodaje kako je praćenje vuka pokazalo da je neko vrijeme boravio na prostoru Gorskog kotara, a i oko Senja, čak se spuštao do zaleđa Dalmacije. Naime, u Hrvatskoj postoje interventni timovi za praćenje vuka, koji njihovo kretanje prate upravo po ogrlicama s kopčom za praćenje.


 
– Nakon dojave o uginuću vuka, zvao sam Veterinarski fakultet u Zagrebu i nadležne obavijestio o tome što se dogodilo. Uginulo tijelo vuka zbrinuto je, na hlađenju u komori. Po njega će doći nadležna tijela iz Zagreba, skinut će mu ogrlicu kako bi doznali određene informacije – visinu, težinu, pregledat će želudac da vide s čime se hranio posljednjih dana, kakvog je općeg zdravlja, ističe Lukić. Apelira na sudionike u prometu da u cilju sprječavanja ovakvih i sličnih događaja budu oprezni na cestama, posebice u jutarnjim satima te da prilagode brzinu kretanja stanju i uvjetima na cesti. Iako, kaže, u ovom slučaju vozač automobila koji se sudario s vukom ne snosi nikakvu odgovornost niti krivicu, jer se slučaj dogodio na autocesti, a divljači i zvijerima nije mjesto na takvim mjestima.


Očito se, napominje, propust dogodio zbog preniske žice, koja je omogućila vuku da je preskoči. Podsjeća kako je zbog istog razloga bilo i preskakanja konja na autocestu, zbog čega su se već događale nesreće, čak i s težim posljedicama.


Potraga za hranom


Lukić ističe kako na području Grobnišćine, lovnog područja kojim upravlja LD Jelen Čavle, obitava između pet i sedam vukova. I dok su se prijašnjih godina do naselja spuštali samo tijekom zime slijedeći svoju hranu, najčešće srneću divljač, a koja se zbog snijega u planinama spušta u nizine, protekle dvije godine vukovi su primijećeni u naseljima i ljeti, dok su se medvjedi izgleda povukli u zimski san. Vukovi se tako znaju vidjeti na širokom području – od zaleđa općine Jelenje do Kukuljanova. Iako ih je bilo i ove zime, posljednji slučaj dolaska vuka u naselje, kada je napravio značajne štete vlasnicima domaćih životinja, zabilježeni su prije godinu i pol, u kolovozu 2019. godine, kada su stariji mužjak i ženka u potrazi za hranom stigli u nekoliko jelenjskih naselja i samo nekoliko metara od obiteljskih kuća usmrtili nekoliko koza, stradalo je i nekoliko ovaca, pa čak i jedno ždrijebe. Pokolji, kako je kasnije utvrđeno sivog vuka, zabilježeni su tada u Brnelićima, Podhumu i Podkilavcu, a vukovi su tada viđeni i dok su pretrčavali Grobničkim poljem.


Zaštićena životinja


Uz risa i smeđeg medvjeda, vuk je u Hrvatskoj zaštićena životinjska vrsta i to od 9. svibnja 1995. godine. Strogo zaštićene životinjske vrste zabranjeno je loviti i ubijati, uznemiravati na bilo koji način, namjerno uništavati njihova gnijezda i legla te uništavati područja na kojima se razmnožavaju ili odmaraju. Vukovi koji žive u Hrvatskoj veličinom tijela spadaju u manje vukove i teški su između 25 i 50 kilograma. Danas je vučja populacija u fazi oporavka te se procjenjuje da u Hrvatskoj živi između 142 do 212 vukova raspoređenih u oko 50 čopora.