Magdalena Dovečer

Kako je HDZ-ova “pravnica u neprestanoj borbi za pravdu” uhićena zbog namještanja milijunskog posla rođaku

Portal Novi list

Magdalena Dovečer / Foto Zadarski list

Magdalena Dovečer / Foto Zadarski list

Ambiciozna karijera ove HDZ-ovke koja "voli pomoći bliskim ljudima", upravo je dobila veliku mrljuVoditeljica iz Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) uhićena je u srijedu po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja, neslužbeno, zbog sumnje da je namještala milijun kuna vrijedan natječaj tvrtki svog rođaka.


Ured europskog javnog tužitelja izvijestio je da u suradnji s Policijskom upravom zagrebačkom provodi hitne dokazne radnje. Neslužbeno se doznaje da je uhićena voditeljica službe za koordinaciju Magdalena Dovečer.


Posao za spajanje općina


Europsko tužiteljstvo vjeruje da je Dovečer napravila sve što je mogla da natječaj za posao s promotivnim materijalima za spajanje općina vrijedan milijun kuna prilagodi tvrtki svog rođaka, Tihomira Pajića, vlasnika grafičkog obrta iz Nedelišća, kako bi ga upravo on i dobio.
Cijela stvar trebala je biti financirana iz EU fondova pa je privuklo pozornost Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, a onda i europskog tužiteljstva.


Navodni pokušaj pogodovanja se dogodio 2020. godine, a odustala je od “operacije” kad je shvatila da su joj istražna tijela za petama, pišu 24 sata.


U kratkom priopćenju Ured europskog tužitelja izvijestio je da se dokazne radnje koje provode odnose se na dvije osobe za koje se sumnja da su počinile kaznena djela nezakonitog pogodovanja i poticanja na nezakonito pogodovanje vezano uz javnu nabavu usluga putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) za projekt financiran sredstvima EU.


Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti, navode u priopćenju.


Impresivna biografija  s velikom mrljom


Magdalena Dovečer završila je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, stažirala u Europskom parlamentu kao asistentica zastupnice Marije Gabriel iz Bugarske u sklopu kojeg je među ostalim pratila i sastanke Odbora za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, dvije godine je provela u Gradskoj upravi Grada Zagreba, nakon čega se vratila u odvjetničke vode u Međimurju, pišu 24 sata.


Uskoro je zasjela u fotelju voditeljice iz Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO), a u srijedu ujutro, svoju standardnu fotelju zamijenila je stolcem u sobi za ispitivanje u Uredu Europskog javnog tužitelja.


Impresivna biografija Magdalene Dovečer (36), koja je 2013. izabrana za predsjednicu mihovljanskog ogranka HDZ – a, zbog sumnje na pokušaj namještanja natječaja vrijednog milijun kuna tako je dobila veliku mrlju.


Ambiciozna Dovečer je 2016. godine, iste godine kad prelazi u HAMAG BICRO, dala intervju za eMeđimurje u kojem je opisala svoj karijerni put.


Rado voli pomoći bliskim ljudima


Nazivaju ju “pravnicom u neprestanoj borbi za pravdu”.


“Tjedno sigurno izdvojim i po osam sati na davanje pravnih savjeta rodbini i prijateljima, međutim nije mi teško jer rado volim pomoći svima, a najviše bliskim ljudima.


Ujedno mi je to i najveći izazov te mogućnost da još više naučim o nekom specifičnom području”, rekla je tad.


Zbog pomoći rodbini je i došla na radar istražitelja.


HDZ ju isključio iz članstva


Međimurski HDZ-a u srijedu je iz članstva stranke isključio Magdalenu Dovečer iz Mihovljana koja je kao voditeljica jedne od službi Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije uhićena zbog namještanja milijun kuna vrijednog natječaja.


“Na osnovu prijedloga Gradskog odbora HDZ-a Grada Čakovca a sukladno Statutu stranke Sud časti Županijskog odbora HDZ-a Međimurske županije donio je odluku o isključenju Magdalene Dovečer iz Mihovljana iz članstva HDZ-a”, stoji u odluci međimurskog HDZ-a.


Glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić rekao je Hini da HDZ ima nultu stopu tolerancije na bilo kakve koruptivne aktivnosti.


Istaknuo je i da svako kazneno djelo ima svoje ime i prezime i nema neke kolektivne odgovornosti.


“U ovim trenutcima se vidi da tijela koja provode radnje, rade svoj posao. Treba pohvaliti i možemo biti zadovoljni da je svatko odradio svoj dio posla onako kako treba”, kazao je.